V kauze MUS by mohla padnout i další obvinění

Praha – Švýcarský generální prokurátor Michael Lauber v rozhovoru pro Českou televizi nevyloučil, že vyšetřovatelé kauzy Mostecká uhelná (MUS) mohou vznést další obvinění. Ve spolupráci s českou justicí by navíc mohli otevřít i jiné kauzy. České uhlobarony poslal včera švýcarský soud za podvody a praní špinavých peněz do vězení. Verdikt je zatím nepravomocný. Muži vinu odmítají, proti rozsudku se mohou odvolat.

„Není to konec případu jako takového. Je to velmi důležitý krok, ale teď si počkáme na písemné vyhotovení rozsudku, pak ho budeme pečlivě analyzovat a uvidíme, co z něj vyplyne,“ řekl ČT Lauber. Včerejší verdikt soudu si pochvaloval: „Myslím, že je to silný signál, že ve Švýcarsku nejsme ochotni tolerovat praní špinavých peněz a zneužívání našeho finančního sektoru.“

Spolupráce švýcarské a české justice by se v budoucnu nemusela omezit jen na kauzu Mostecké uhelné. „To nelze vyloučit, o těchto věcech ale v současné době nebudu hovořit,“ uvedl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Česko má na základě včerejšího verdiktu šanci získat zpět peníze, o které přišlo v souvislosti s privatizací MUS. Škoda, která Česku vznikla, činí zhruba dvě miliardy korun. „Rozsudku v každém případě využijeme k získání maxima peněz pro státní kasu,“ uvedl ministr financí Jan Fischer. Je podle něj s podivem, že zahraniční soud dokázal v kauze rozhodnout během dvou let a Česko k soudu nedospělo ani po 12 letech vyšetřování.

Soud už rozhodl, že se trestný čin stal, nicméně podle MF je nyní třeba počkat na druhou část rozsudku, která se bude týkat škody. Od toho se bude odvíjet výběr konkrétních kroků, které podnikne. Soud by měl vydat druhou část rozsudku do konce tohoto roku. Buď rozhodne o restituci části ve Švýcarsku zadrženého majetku ve prospěch ČR, nebo o jeho konfiskaci, kdy se bude ČR ucházet o prostředky v novém řízení u téhož soudu. Nejsou prý vyloučeny ani další varianty.

Jaké tresty padly:

  • Antonín Koláček má strávit ve vězení 4 roky a 4 měsíce a zaplatit pokutu ve výši 250 tisíc korun (přepočteno ze švýcarských franků)
  • Marek Čmejla – 4 roky, pokuta 838 tisíc korun
  • Jiří Diviš – 3 roky a 10 měsíců, pokuta 1,318 milionu korun
  • Oldřich Klimecký – 3 roky a 1 měsíc, pokuta 212 tisíc korun
  • Petr Kraus – 1 rok a 4 měsíce, pokuta 178 tisíc korun
  • obžalován byl i Luboš Měkkota, letos ale zemřel

MUS vznikla v listopadu 1993 spojením tří bývalých státních dolů. V květnu 1998 za úřednické vlády Josefa Tošovského český stát ztratil nad firmou kontrolu, když doly ovládla americká společnost Appian Group, která skoupila volně dostupné akcie MUS prostřednictvím firmy Investenergy.

V červenci 1999 vláda Miloše Zemana prodala firmě Investenergy zbylý státní podíl v dolech za 650 milionů korun. V červnu 2005 začala švýcarská policie prověřovat podezření, že z MUS byly nelegálně vyvedeny peníze, které byly údajně následně vyprány ve Švýcarsku. Švýcarské úřady proto zablokovaly kolem 600 milionů švýcarských franků (asi 12,5 miliardy korun).

Události o kauze MUS (zdroj: ČT24)
Vydáno pod