Lidem s rakovinou hrozí podvýživa, strava přitom ovlivňuje úspěch léčby

Praha - V Česku ročně onemocní rakovinu 80 tisíc lidí. Třem čtvrtinám z nich hrozí podvýživa - léčbu totiž doprovází nechutenství, zvracení či bolestivé polykání. Důležitá je proto nutriční podpora, tu má ale jen 13 procent z nich. Nově mohou speciální tekutou výživu předepisovat vedle nutričních terapeutů také onkologové a zdravotní pojišťovny na ni přispívají. Podle šéfa České onkologické společnosti Jiřího Vorlíčka by tak měla stoupnout efektivita léčby.

„Obecně je problém podvýživy u onkologických pacientů v ČR zatím trochu zanedbaný a myslím si, že jsme jim v tomto směru hodně dlužni,“ podotkl Vorlíček. Upozornil přitom na omyl, že hubnutí u rakoviny je normální. Pacienti hubnutí dlouho neřeší, a pokud by je řešit chtěli, nemají s kým. Běžné nutriční ambulance mají kapacitu jen pro zhruba pět procent onkologických pacientů, kteří by tuto péči potřebovali.

Podvýživu u nemocných způsobuje vedle rakoviny také protinádorová léčba. Pacienty trápí nechutenství, zvracení, průjmy, bolestivé polykání, mají potíž cokoli sníst, zhoršuje se i jejich psychika. Kvůli těmto potížím se musí protinádorová léčba u podvyživených pacientů mnohdy přerušit, má menší účinnost a je spojena s více komplikacemi, tím náklady rostou. Výživa se podle Vorlíčka začíná u těchto nemocných většinou řešit pozdě, až když neúměrně hubnou. „Onkologičtí pacienti potřebují nejen specifickou onkologickou léčbu, jako chirurgie, radioterapie a léky, ale také potřebují být správně živeni,“ zdůraznil.

Více informací pro pacienty a jejich rodiny najdete na www.vyzivavnemoci.cz.

V komplexních onkologických centrech sledují stav výživy pacientů nutriční terapeuti, v každém centru by měl být alespoň jeden. Protože jsou ale centra součástí nemocnic, má nutriční terapeut na starosti pacienty z celé nemocnice a na onkologické pacienty má vymezený jen určitý čas. V brněnském Masarykově onkologickém ústavu, kde je Vorlíček ředitelem, mají nutriční terapeuty tři, je to podle něj ale spíše výjimka. „Nyní jsme dosáhli zcela zásadního průlomu, od kterého si slibujeme méně pacientů ohrožených podvýživou, lepší podmínky pro onkologickou léčbu i úsporu peněz zdravotnictví. Nutriční podpora představuje necelé procento nákladů onkologické léčby a zcela jistě se vyplatí,“ řekl Vorlíček.

Odborníci v komplexních onkologických centrech poučí pacienta i rodinu o možnostech výživy při rakovině a její důležitosti pro úspěch léčby. Zhodnotí výživový stav pacienta a podle toho doporučí posílení výživy. Může to být posílená tekutá výživa, která obsahuje více bílkovin, vlákninu a nově také omega-3 mastné kyseliny. Nápoj byl vyvinut ve spolupráci s onkologickými pacienty, aby jim chutnal, příchutě si zvolili sami.

Výživa je u rakoviny klíčová (zdroj: ČT24)