V Česku se rozmáhají nevyžádané placené sms, je možné je blokovat

Praha - V Česku přibývá lidí, kterým chodí vysoké účty od mobilního operátora za nevyžádané služby. Platby se týkají tzv. prémiových smsek, které klienti měli odesílat za zhlédnutí erotického videa. Lidé si ale stěžují, že žádné zprávy neodeslali. Jenže operátoři po nich zaplacení faktury vyžadují, jsou prý v právu. Nevyžádaných služeb se přitom klienti mohou snadno zbavit, můžou si je nechat zablokovat u svého operátora, a to buď osobně, po telefonu nebo přes internet.

Desítkám lidí přišly od operátora faktury za služby pro dospělé, které si ale podle svých slov neobjednali. Většina stížnosti má společnou španělskou firmu NVIA. Společnost se ale brání. Podle ní si lidé museli do mobilu nainstalovat aplikaci, která nabízí zhlédnutí erotických videí, a odeslat placenou sms. „Je technicky nemožné spustit službu bez vědomí uživatele,“ říká společnost NVIA, poskytovatel služeb.

S tím ale poškození lidé nesouhlasí. „Pokud se jim částka uvedená na vyúčtování za prémiové smsky jeví jako neoprávněná, musí se obrátit na svého mobilního operátora,“ uvedla Renčínová, prezidentka Asociace provozovatelů mobilních sítí.

Nevyžádaná zpráva přišla před půl rokem i paní Vrábelové, tentokrát od společnosti DIMOCO. Odpovědí na sms si nechtěně službu aktivovala a vzápětí jí začaly chodit další zprávy. Službu proto zablokovala u operátora. Ten ji ale jako zprostředkovatel požadoval zaplatit, Vrábelová se tak obrátila přímo na poskytovatele služeb. „Zjistili, že bohužel u nich došlo k technickému problému, takže mi ty peníze vrátí,“ uvedla. Český telekomunikační úřad podal na společnost trestní oznámení. Policie ale šetření ukončila s tím, že nebyl spáchán trestní čin.

Jak zabránit zasílání placených sms? (zdroj: ČT24)