Hladovkou si lidé v Česku připomněli oběti komunismu

Praha - Lidé v České republice si dnes celodenním hladověním připomínají oběti komunistického režimu. V Praze se skupina hladovkářů sešla na nádvoří františkánského kostela Panny Marie Sněžné. Akce je součástí řetězové hladovky, která začala letos v lednu.

Na dnešek připadla vzpomínka na ty, kteří zemřeli na následky krutého zacházení při zatýkání, výslechu nebo věznění a jejichž pravá příčina úmrtí byla totalitním režimem zamlčena, řekl na pražském Jungmannově náměstí Petr Marek z iniciativy Bez komunistů.cz. 

„Od roku 1948 do roku 1952 se nevedla evidence o lidech, kteří zemřeli při zatýkání, výsleších, ve vazbě, vězeních a lágrech,“ dodal. Podle Marka byla při zatčení řada lidí komunistickými policejními složkami umlácena či zastřelena, ale v záznamech měli uvedeno, že zemřeli například na infarkt. Takových obětí bylo podle něj zhruba 600 až 1 000.

Hladovění odstartovali v lednu studenti na jihu Čech

Dnešní akce je součástí řetězové hladovky proti nárůstu moci komunistů. Celá akce začala už v lednu, organizátoři chtějí, aby vydržela minimálně rok, případně do řádného volebního termínu na jaře příštího roku. Volby se uskuteční ale v termínu mimořádném, který připadá na poslední víkend v říjnu. S hladovkou začali v lednu studenti v Českých Budějovicích, kteří byli nespokojení s tím, že gesci školství získala po krajských volbách v Jihočeském kraji komunistická strana.