Vykradačům chat a chalup začala sezona, lidé by se měli připravit

Praha - S podzimem přichází každoroční vlna vloupání do opuštěných chat a chalup. Policie už eviduje desítky případů. V chatařských oblastech po celé republice teď proto stovky policistů opuštěné chaty a chalupy kontrolují a majitelům radí, jak je co nejlépe zabezpečit. Lidé by ve staveních podle policie neměli nenechávat cenné věci ani nářadí v okolí a zazimováním by se neměli chlubit na sociálních sítích.

V celém Česku je 400 tisíc chat a chalup. Ty se právě po letní sezoně stávají pravidelně terčem zlodějů. Počet vykradených chat každoročně stoupá na podzim. „V některých případech pachatelé hledají cokoliv, co má nějakou hodnotu a lze to prodat. Jindy pak pachatel hledá jen jídlo a možnost přespání,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová. Třeba na Domažlicku se oproti loňskému roku počet vykradených chat zdvojnásobil. Průměrná škoda, kterou zloděj způsobí, se pohybuje kolem 15 tisíc korun.

Statistika vloupání

Loni policie zaznamenala více než 4 600 vloupání, o rok dříve dokonce o 200 více. Nejčastěji si pachatelé vyhlížejí chaty ve Středočeském kraji, kde je chat a chalup nejvíc. Počet případů za rok tam dlouhodobě přesahuje 1 200. Za Středočeským krajem následuje kraj Jihočeský a Jihomoravský. Naopak nejmíň se chalupy vykrádají ve Zlínském a Karlovarském kraji. Velmi málo je podobných případů také v hlavním městě.

Cenné věci odvezte a nechlubte se na sociálních sítích ani sousedům, radí policie

Základním pravidlem je, že by majitel neměl v chatě nechávat cenné předměty - drobnou elektroniku, starožitnosti nebo šperky, případně si u větších cenných věcí pořídit dokumentaci. Myslet by lidé měli i na dobře zavřená okna, případně je opatřit okenicemi nebo fóliemi. Na škodu není ani zakrýt kukátka nebo poštovní schránky, aby dovnitř nebylo vidět. Zloděje odradí i bezpečnostní zámek nebo mříže na dveřích. Policie také doporučuje majitelům chat a chalup zvážit možnost elektronické ochrany objektu.

Vlastimil Starzyk, mluvčí Policie ČR Frýdek – Místek:

„Doporučujeme, aby si majitelé chat zabezpečili svůj objekt mechanickým zajištěním, zámky nebo i elektronickým zařízením.“

„Dále je třeba pamatovat to, aby se poblíž chaty či chalupy nenacházely pracovní nástroje, jakou jsou krumpáče, sekery, páčidla a podobně, které by zlodějům mohly usnadnit vloupání,“ připomněla Kropáčová. Majitelé rekreačních objektů by také neměli zbytečně šířit informace o tom, jak je jejich chalupa vybavena, například chlubením před sousedy. Na sociálních sítích by se pak měli vyvarovat sdělení typu „tak jsme naši chatu pro tento rok opustili“.

Pomůže i pojištění

Ochránit chatu proti vloupání je podle odborníků obtížnější než u obytného domu. Chalupa často stojí na samotě nebo v sousedství dalších budov, kde přes zimu nikdo není. A lidé podle pojišťoven dělají chyby i při uzavírání smluv. Podle pojišťoven největší škoda vzniká tím, že zloději rozbijí okna a dveře, kterými se do objektu dostanou. Uvnitř už ale zpravidla není co ukrást. Pojištění rekreačních objektů vyjde podle pojišťoven zhruba na tisíc korun za rok. Při podpisu smlouvy by si lidé měli dát pozor hlavně na výši spoluúčasti a každé dva roky zkontrolovat, že jsou pojištěni na dostatečně vysokou částku.

Vykradačům chat a chalup začala sezona (zdroj: ČT24)