Zeman: Verdikt v kauze MUS je společný úspěch Česka a Švýcarska

Praha - Rozsudek nad bývalými manažery Mostecké uhelné (MUS), který ve čtvrtek padl u soudu ve švýcarské Bellinzoně, je společným úspěchem švýcarské i české prokuratury. V Otázkách Václava Moravce to řekl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Rozsudek je ale zatím nepravomocný a případ dál šetří i Češi.

„To, že kauza došla k soudu ve Švýcarsku, beru jako skvělý výsledek týmové práce,“ pochvaloval si spolupráci Zeman. Podle nejvyššího státního zástupce byla spolupráce v minulých dvou letech intenzivní a jen díky ní se podařilo případ dostat před švýcaský soud.

Tamní justice shledala vinnými exmajitele a exmanažery MUS Jiřího Diviše, Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Petra Krause a Oldřicha Klimeckého z podvodů a praní špinavých peněz. Soud jim uložil nepodmíněné tresty vězení od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Kromě toho dostali různě vysoké pokuty. Podle rozsudku způsobili Česku škodu zhruba dvě miliardy korun.

Zeman odmítl kritiku, že Čechy potrestal švýcarský soud a nikoliv český. „Na konci devadesátých let, kdy se kauza zrodila, jsme neměli s vyšetřováním případu tohoto typu zkušenosti, neměli jsme také informace a důkazy ze zahraničí,“ uvedl Zeman. Upozornil totiž, že žijeme v globálním světě, kde je možné cestovat a podnikat kdekoliv, ale i páchat trestné činy bez ohledu na hranice. „Česko bylo v kauze MUS pouze zdrojovou zemí, tedy zemí, kde mělo dojít ke spáchání trestného činu, a až následně peníze z tohoto trestného činu měly odejít po celém světě a protočit se přes Švýcarsko,“ vysvětlil Zeman.

Verdikt je zatím nepravomocný, a proto kauzu vyšetřují dál i české úřady. Nejvyšší státní zástupce zatím čeká na písemné vyhodnocení rozsudku. Pokud z něj vyplyne, že stíhané skutky jsou totožné s těmi, za něž byli uhlobaroni ve Švýcarsku odsouzeni, budou muset české stíhání žalobci zastavit. V opačném případě bude stíhání pokračovat. Poté, co exmanažeři dostanou písemný rozsudek, mohou se odvolat; o věci pak bude rozhodovat švýcarský odvolací soud.

Trestní odpovědnost firem by se mohla rozšířit

Zeman se v pořadu vyjádřil i k relativní novince v českém právu – trestní odpovědnosti právnických osob. Zákon platí necelé dva roky; zatím se na jeho základě prošetřovalo 37 firem a padly dva verdikty. Tento týden přibylo i obvinění stavební firmy Metrostav v kauze stíhaného exposlance Davida Ratha (více zde). Podle Zemana se nyní vede diskuse o tom, jestli zákon doplnit o další skutky, za které by bylo možné firmy stíhat. Uvažuje se o obecném ohrožení, ublížení na zdraví z nedbalosti, lichvě či nekalé soutěži. Firmy mohou za porušení zákona dostat různé tresty – pokutu, propadnutí majetku či zákaz činnosti.