Nedostatek zdravotních sester prý může ohrozit léčbu

Praha – Počty sester v nemocnicích jsou podle průzkumu asociace zdravotních sester zcela nepřiměřené. Nedostatek personálu tak prý může ohrozit léčbu. Osmdesát procent z šesti tisíců dotázaných členů sdružení uvedlo, že se o pacienty nemůže starat tak, jak by mělo. Skoro polovina pak nemá dostatek kvalitních pomůcek pro péči. Vážný stav přiznává i ministerstvo zdravotnictví, rychlé zlepšení je prý ale v nedohlednu.

Pracovní podmínky zdravotníků se podle průzkumu asociace zhoršují. Sestry i lékaři jsou unavení z množství služeb a práce. Kvůli nízkým počtům personálu si polovina zdravotníků často nestíhá vybrat ani povinnou přestávku. Situaci je prý potřeba okamžitě řešit. „S tou sestrou je pacient daleko více v kontaktu než s lékařem, ale pokud je sestra vyčerpaná, unavená, tak se zvyšuje obrovské riziko,“ varuje viceprezidentka České asociace sester Irena Kouřilová

Čtyři z pěti dotázaných členů asociace uvedli, že kvůli množství práce nemůžou o pacienty pečovat tak, jak by měli a chtěli. Třetina sester se pak v jednom člověku stará o více než 24 často nepohyblivých a nesoběstačných lidí. „Ona nemůže zajistit, aby byla v dosahu všech pacientů. Hrozí tam obrovské riziko pádu, zranění těch pacientů,“ dodává Irena Kouřilová.

Dopady na péči má podle asociace také zdravotnický materiál. Toho kvalitního má dost jen 55 procent personálu. Nemocnice kvůli nedostatku peněz šetří, kde se dá, a nakupují prý často jen levnější a méně kvalitní pomůcky.

Ministerstvo zdravotnictví už v minulosti stanovilo nemocnicím minimální počty sester na jednotlivých odděleních - podle sdružení to ale nestačí. Ministerstvo teď plánuje určité změny - navrhuje třeba lepší organizaci vzdělávání sester. Ke změnám pak má dojít i na pracovišti: „Abychom definovali, kde musíme skutečně mít plně kvalifikované sestry a kde by např. stačily ošetřovatelky pod vedením té sestry,“ vysvětluje náměstek pro zdravotní péči na ministerstvu Ferdinand Polák (ODS).

Rychlé řešení situace je však podle ministerstva v nedohlednu, za špatným stavem českého zdravotnictví prý stojí nedostatek financí. Na ten už minulý týden upozornily odbory, které jsou od středy ve stávkové pohotovosti.

Reportáž Martina Krepindla (zdroj: ČT24)