Státní zástupkyně odložila případ údajného poválečného násilí v Dobroníně

Jihlava – Státní zástupkyně odložila případ údajného poválečného násilí na Němcích v Dobroníně na Jihlavsku. Kriminalisté dokončili vyšetřování už koncem loňského roku, pak bylo rozhodnutí přeloženo do němčiny a rozesláno přibližně dvacítce pozůstalých v Německu. Kosterní pozůstatky se v Dobroníně našly ve dvou lokalitách a vzbudily značné emoce.

Kriminalisté prověřovali nálezy kosterních pozůstatků přes dva roky. V lokalitě Budínka byly vyzvednuty ostatky nejméně 13 místních Němců na pokyn policie v srpnu 2010. Podle některých zpráv lidé na konci války Němce ubili lopatami a motykami, což ovšem antropologové nepotvrdili. 

Druhým místem, kde byly nalezeny ostatky nejméně tří lidí, je lokalita U Viaduktu. Také tyto ostatky zkoumal Antropologický ústav v Brně a také Kriminalistický ústav v Praze, kde se prováděla genetická analýza. 

Nález ostatků vzbudil v Dobroníně velké emoce. Na louce Budínka vztyčil jeden z dobronínských obyvatel na jejich památku železný kříž. Podle mínění členů České strany národně sociální (ČSNS) šlo však o členy nacistické strany NSDAP. V místě proto později umístili 64 dřevěných křížů, které měly připomínat oběti nacistického masakru ve Velkém Meziříčí v květnu 1945. Železný kříž natřeli členové ČSNS narůžovo. 

Dlouho se také hledalo, kam kosterní pozůstatky pohřbít. Kvůli vypjatým emocím v Dobroníně se hledala možnost v okolních obcích. V nedalekém Ždírci proběhlo referendum, kde místní s uložením ostatků souhlasili. Mluvčí pozůstalých Johann Niebler se však nakonec rozhodl pro pohřbení ostatků v Jihlavě, kde byly pietně pohřbeny loni v září.

Vydáno pod