Klaus: Medaili si zasloužím, bojovat s režimem šlo i mimo disent

Praha – Bývalý prezident Václav Klaus odmítá kritiku některých osobností, že si ocenění za boj proti komunismu, které obdržel minulý týden ve Washingtonu, nezaslouží. Bojoval podle svých slov s režimem jiným způsobem než chartisté. „Tato medaile (Truman-Reaganova) není medailí za disent, je medailí těm, kteří se s komunismem utkávali a utkávají v nejrůznějších formách a způsobech,“ uvedl v reakci pro server iDNES.cz. Disidenti by si podle něj neměli přisvojovat všechny zásluhy za konec totality.

Václav Klaus dostal Truman-Reaganovu medaili svobody za boj proti komunismu. Sám ale přiznává, že donedávna o její existenci neměl ani tušení. Domnívá se ale, že ji získal za „boj s komunismem v širším slova smyslu“. 

Bývalí disidenti si po revoluci podle něj uzmuli výklad boje proti komunismu pro sebe. „Jejich osobní odvahu nijak neumenšuji, polemizoval bych však s jejich vlastní interpretací vlivu, jaký mělo jejich působení pro pád komunismu,“ uvedl Klaus v polemice. Zdůraznil ale zároveň, že bojovat s komunistickým režimem se dalo i jinými cestami, než byl disent. „Proud aktivního nesouhlasu s komunismem byl široký. S nacismem nebojovali pouze partyzáni, s komunismem pouze chartisté. První neporazili nacismus, druzí neporazili komunismus,“ dodal Klaus v textu. 

Zároveň podotkl, že při přebírání medaile svobody ve Washingtonu zdůraznil nutnost bojovat s komunismem „v jeho nových převlecích“. Podle Klause se již nevrátí stará forma komunismu, blíží se ale vznik jeho nových podob. „ Kdo to nevidí a necítí, ten demonstruje jednu jedinou, smutnou věc: že přes veškerou siláckost svých výroků komunismus nepochopil,“ napsal Klaus.

„Jsou to lidé trapní“, pustil se Klaus do svých kritiků

Bývalý prezident kritizuje také ty, kteří ho k vrácení medaile vyzývají. „Jsou to lidé trapní, hloupí, směšní, strašně se divím, že se nestydí,“ uvedl. Naráží tak na reakci Iniciativy Vraťte nám stát, která vyzvala americkou organizaci Victims of Communism Memorial Foundation, aby Klausovi medaili odebrala. Exprezident odznak dostal minulý týden ve Washingtonu za boj proti komunismu.

Podle iniciativy Klaus nikdy žádným protitotalitním bojovníkem nebyl. Pod text výzvy se podepsali právnička Hana Marvanová, manželka zesnulého disidenta Jiřina Dienstbierová, politik Petr Havlík a filozof Václav Němec. Klaus se podle autorů textu proti komunismu začal slovně vymezovat až pojeho pádu. Iniciativa mu vyčítá i to, že podle ní po celou svou politickou dráhu bojoval proti skutečným odpůrcům komunismu. „Nikdy mu však nevadilo, že se prezidentem stal díky hlasům poslanců komunistické strany,“ dodala iniciativa v prohlášení.