Petr Lessy chce zpět do čela policie. Je tam ale Červíček

Praha - Městský soud v Praze podle Mladé fronty DNES zastavil před několika dny stíhání bývalé hlavy policejního sboru Petra Lessyho, který čelil obvinění z pomluvy svých kolegů. Podle svých slov pro Českou televizi nyní Lessy čeká na odůvodnění verdiktu, pokud mu odvolací instance dá za pravdu, že stíhání bylo od začátku nezákonné, hodlá se vrátit do funkce policejního šéfa. Sbor by rázem mohl mít prezidenty dva, v jeho čele nyní stojí Martin Červíček. Ministr vnitra v demisi Martin Pecina chce počkat na odůvodnění soudu a poté celou situaci s oběma řešit.

„Byl jsem vždy přesvědčen, že mé odvolání a obvinění bylo od začátku nezákonné a věřím, že podobně to viděl i odvolací soud. Pokud tomu tak je, tak i vzhledem k právním jistotám… jestliže byl někdo účelově a nezákonně odvolán ze své funkce, měl by se vrátit právní stav před tento krok. To znamená, že já bych se vrátil do funkce policejního prezidenta,“ řekl Petr Lessy pro ČT.

Předesílat svůj další postup, zda by po návratu do funkce rezignoval a uvolnil tak pole působnosti Martinu Červíčkovi, považuje nyní za předčasné. Důležitou roli by podle jeho slov sehrála jednání s ministrem vnitra v demisi Martinem Pecinou. „Určitě mám nějaké představy, ale ty sdělím jako prvnímu ministrovi vnitra. Také počkám, jak se zachová stávající policejní prezident, protože některá jeho vyjádření ze září roku 2012 o jeho funkci a mém případném očištění mě vedou k tomu, abych počkal, jak se k tomu postaví,“ podotkl Petr Lessy.

Petr Lessy v Událostech, komentářích:

„Jestliže je někdo účelově odvolán ze své funkce jenom tím, že je kriminalizován, a nakonec se ukáže, že tomu tak není, tak by se měl vrátit do právního stavu, který tomu předcházel. (…) Jestli pan ministr vyhoví mé žádosti a zruší rozhodnutí svého předchůdce, tak potom já se automaticky vracím do funkce policejního prezidenta. V ten okamžik budou dva policejní prezidenti.“

Odvolací soud zřejmě vycházel z již proběhlého kárného řízení

Rozhodnutí odvolacího soudu ještě Lessy nedostal, ale „netrpělivě“ na něj čeká. Čerpá zatím z portálu justice.cz, kde bylo 9. října v neveřejném zasedání vyhlášeno rozhodnutí v celé věci formou usnesení. „Proto tedy rozhodnutí nemůže být v žádném případě v můj neprospěch,“ usuzuje.

Odůvodnění soudního verdiktu nechce Petr Lessy předjímat, pro ČT ale připomněl, že při řízení vznesli námitku, že v téže věci již bylo s ním vedeno kárné řízení. „To by podle veškeré judikatury mělo být bráno jako řešení, které už dávno bylo na stole,“ míní bývalý policejní šéf.

Pecina se bude řídit odůvodněním soudu, hodlá se sejít s Lessym i Červíčkem

Podle reakce Martina Peciny zatím nikdo neví, jak zní odůvodnění soudu, objevují se pouze domněnky. „Pokud soud řekne, že pan Lessy byl obviněn šikanózně a měl zůstat jako policejní prezident, budu mít v tom okamžiku dva policejní prezidenty, pan Lessy se vrátí do služebního poměru… Já se ale budu muset s pány domluvit, jak budeme pokračovat…,“ prohlásil ministr vnitra v demisi.

Existuje podle jeho slov řada variant, své kroky bude odvíjet od odůvodnění soudního výroku. Může se třeba podle Peciny stát, že odůvodnění soudu nakonec Petra Lessyho přiměje, aby neusiloval o místo policejního prezidenta, stejně tak se třeba může stát, že ministrovi nezbyde nic jiného než Petra Lessyho vrátit do funkce.

Obvodní soud pro Prahu 7 zprostil v květnu Lessyho viny v kauze zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy zlínských policejních šéfů Jaroslava Vaňka a Bedřicha Koutného. Lessy měl podle obžaloby předat své mluvčí anonym na náměstka Vaňka s pokynem, aby ho poskytla novináři deníku Právo. Soudce Roman Podlešák ale tehdy uvedl, že nešlo o pomluvu ve smyslu trestního zákoníku a že zneužití pravomoci se Lessymu nepodařilo prokázat, protože není jednoznačně zřejmé, že anonym vynesl prostřednictvím mluvčí právě on.

Někdejší policejní prezident celou dobu obvinění odmítal; kauza podle něj vznikla jako záminka pro jeho odvolání z funkce ministrem vnitra Janem Kubicem. Státní zástupce se ale odvolal, takže se čekalo na rozhodnutí vyšší instance.

Šéf policejních odborů Milan Štěpánek nevidí prý v případě, že Městský soud v Praze zbavil Lessyho obvinění a ten se vrátí do čela sboru, jinou možnost, jak se vyhnout dvojvládí policejních prezidentů, než dohodu se současnou hlavou sboru Martinem Červíčkem. Jako jedno z řešení situace, která by mohla nastat, se podle Štěpánka nabízí například to, že by Lessy nebo Červíček požádali o převedení na jiné místo ve stejné tarifní třídě. „Ale to jsou pouze místa ředitelů bezpečnostních sborů, a ta jsou všechna obsazená,“ uvedl šéf odborů. Případně by také mohl jeden z nich požádat o převedení do nižší tarifní třídy.

Komentář reportéra MF Dnes Tomáše Syrovátky ke kauze Petra Lessyho:

„Pakliže soud rozhodl v neveřejném zasedání, podle zákona nemohl změnit výrok předchozího soudu, který Petra Lessyho osvobodil. Naše zdroje u městského soudu jednoznačně říkají, že soud jeho stíhání zastavil. Spekuluje se ale, z jakých důvodů to ve skutečnosti bylo, tam pak bude v odůvodnění záležet na každé větě. Soud by mohl říct, že stíhání bylo od začátku nezákonné, protože Lessyho záležitost řešilo již kázeňské řízení, ve kterém byl viny zproštěn, pak nemohl být za stejnou věc trestně stíhán. Ministr vnitra by musel celou věc zvážit, buď by musel na základě rozsudku přijmout Petra Lessyho zpět, tedy zrušit rozhodnutí o jeho propuštění, anebo by se Petr Lessy mohl soudně domáhat toho, aby byl do funkce vrácen soudně.“