Policistům slibují strany více peněz i posily v problematických lokalitách

Praha - Podle tabulek je v Česku 39 tisíc policistů, několik set jich ale chybí. Policejní sbor se proto má v příštím roce ještě rozrůst. I proto volební programy politických stran nabízejí této skupině voličů nejrůznější návrhy, jak situaci v policii změnit: policistům slibují víc peněz nebo třeba posily do problematických lokalit.

Podle loňské zprávy ministerstva vnitra má ČR v evropském srovnání pátý nejvyšší počet policistů v přepočtu na obyvatele, na jednoho policistu spadá asi 300 lidí. Právě počty mužů v uniformě patří k diskutovaným tématům. Za posledních osm let klesly stavy policistů o osm tisíc, přičemž nejrazantnější propouštění postihlo policii za vlády Petra Nečase (ODS).

Nyní několik set policistů chybí, tuto situaci chtělo vnitro Jana Kubiceho vyřešit novým náborem a stahováním policistů-úředníků do terénu. V přímém výkonu služby (tzn. ne coby úředníci) aktuálně pracuje přes 31 tisíc policistů spadajících pod krajská ředitelství a zhruba tři a půl tisíce policistů v celostátních útvarech. „Ta činnost je rozdělená, jsou vysloveně pracovníci, kteří jsou na oddělení a dělají tu spisovou činnost, nicméně většina je na ulici,“ popsal policista Jiří Neméth ze Sokolova.

Dostat od počítačů policisty do ulic chce třeba ODS. Vyšší počet uniforem chce strana vidět hlavně ve vyloučených nebo problematických lokalitách. Komunisté strážcům zákona slibují méně papírování a hlavně lepší vybavení. Vysokoškolsky vzdělané strážce zákona chce SPOZ. Navrhuje proto zmodernizovat systém celoživotního vzdělávání a také upravit kariérní řád.

A jak je to s platy?

Policisté si příští rok platově polepší. Vedení policie se totiž dohodlo s odbory - strážcům zákona se zvýší platy plošně o dvě procenta. Každý by si tak měl přilepšit minimálně o pětistovku hrubého. Jednání se rozběhla poté, co více peněz policii přislíbila vláda.

Hnutí Úsvit slibuje, že se platy strážců zákona opět dostanou minimálně na úroveň roku 2010. Víc peněz mají mít i místní útvary, navrhuje TOP 09, která zároveň chce, aby v obcích, které nemají své uniformované strážce, měla samospráva vyšší pravomoci.

„Směny jsou různé, je to oddělení od oddělení: většinou 8 hodin přes týden a 12 o víkendu. Rodina se přizpůsobí,“ popsal další komplikaci profese policisty Neméth. Sociálním demokratům zase vadí, že policisté zadarmo musí ročně odpracovat 150 hodin – tyto přesčasy navíc by podle ČSSD měli mít policisté řádně zaplacené.

Ilustrační foto
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Hnutí ANO chce návrat finanční policie. Zelení zase prosazují, aby opět fungovaly specializované útvary. To KDU-ČSL slibuje, že dojde k posílení policistů, kteří bojují proti korupci nebo organizovanému zločinu.

Přehled průměrných hrubých měsíčních platů všech policistů:
(zdroj: Policejní prezidium)

  • 2007: 31 415 korun
  • 2008: 32 840 korun
  • 2009: 32 660 korun
  • 2010: 32 840 korun
  • 2011: 31 311 korun
  • 2012: 31 326 korun
  • 2013 do srpna: 31 459 korun