Zabavení řidičáku – účinný postup, jak vymoci nezaplacené výživné

Tábor - Táborský soud potvrdil exekuci řidičského průkazu Zdeňku Cmuntovi. Přišel o něj proto, že dlužil na výživném na své dva syny 120 tisíc korun. Žádost o jeho vrácení zdůvodňoval tím, že je řidičem z povolání, takže bez průkazu nemůže na výživné ani dluh vydělávat. U soudu ale s tímto argumentem neuspěl. Jde o první takový případ, který české soudy rozhodovaly.

Exekutoři smí řidičáky lidem brát od letošního ledna. Za tu dobu už takto potrestali 1500 neplatičů. Podle exekutorů jde o jeden z nejúčinnějších postupů, jak nezaplacené výživné vymáhat. „Řada dlužníků ihned kontaktuje exekutorský úřad a snaží se například o sjednání splátkového kalendáře, řada neplatičů jde také rovnou na úřad a uhradí dlužnou částku v hotovosti,“ potvrdila mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová.

Zdeněk Cmunt ale tvrdil, že kvůli zabavenému průkazu teď nemá na pravidelné třítisícové výživné, nemůže vozit další dítě do školy ani se starat o nemocné rodiče. O řidičák přišel v dubnu a dluh nyní umořuje díky půjčkám od příbuzných: „Živil jsem se tím, že jsem rozvážel noviny a balíkové zásilky. Exekutor podle mě nezvážil veškeré v té chvíli možné varianty.“ 

Exekutorský úřad ale tvrdí, že v odebírání řidičských průkazů postupuje velmi obezřetně. Cmunt podle exekutora Petra Kučery nedoložil, že se jedná o jediný zdroj příjmů, což potvrdil i soud. „Doložil smlouvu, která byla nepřesvědčivá, a vedle toho doložil smlouvu, která byla uzavřena až potom, kdy už zákaz řízení měl,“ uvedla soudkyně Ivana Jakšičová.