Vrahové expolicisty Tofla dostali po 19 letech

Brno - Brněnský krajský soud odsoudil Radka Sobotku a Tomáše Trkana za vraždu bývalého policisty Michala Tofla k 19 letům vězení. Sobotka podle soudu střílel, Trkan mu dělal řidiče. Tofl prý vedl gang vyděračů. Vraždu si podle soudkyně Jaroslavy Bartošové objednal údajně kvůli finančním neshodám podnikatel Petr Pavel Bezděkovský. Policie jej sice také dopadla, loni v červnu ale spáchal ve vězení sebevraždu. Součástí trestu je i to, že Trkan musí manželce a dceři Tofla zaplatit po 240 tisících korunách odškodné. Trkan se proti verdiktu na místě odvolal a kauzou se musí zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Radek Sobotka jde za mříže nejen za vraždu, ale i za nedovolené ozbrojování. Soud označil jeho za střelce na Toflovo auto 14. června 2010. Tomáš Trkan mu pak podle soudního verdiktu dělal řidiče a k činu Sobotku nabádal.

Tofl zemřel před svým rodinným domem v Brně-Žebětíně. K vraždě došlo, když se vracel v noci ve svém Audi A5 Quattro domů. Zásah ze samopalu SA 58 dostal přes čelní sklo vozu do břicha. Při střelbě auto narazilo do sloupu veřejného osvětlení. Soudkyně popsala útok jako velmi dobře promyšlený. Sobotka střílel na Tofla z nedalekého lesíka, kde se mohl snadno ukrýt a odkud mohl zas nepozorovaně odejít. Ke střelbě si vybral místo, kde musel Tofl v pravotočivé zatáčce výrazně přibrzdit.

Výpovědi jdou každá svou cestou

Vraždu expolicisty Tofla začal brněnský krajský soud rozplétat v červnu, obvinění padlo na oba dnes odsouzené. Sobotka se s Trkanem spřátelil před lety ve vězení v Kuřimi na Brněnsku, kde si odpykávali tresty za drobnou kriminalitu. Oba vinu popírali, jejich výpovědi se rozcházely. Podle Sobotky měl v osudný den Trkan v garáži samopal, a tak si chtěli jít zastřílet. „Byli jsme někde za Kuřimí, dohromady jsme vypálili asi deset střel do meze,“ tvrdil před časem Sobotka. O zavraždění Tofla se prý dozvěděl následně z médií a kontaktoval Trkana. „Řekl mi, ať se zklidním, ať do toho nevrtám. Měl jsem strach z lidí kolem něj,“ dříve uvedl Sobotka. Podle svých slov si myslel, že všechno bylo celou dobu nachystané a že Trkan dlužil Bezděkovskému peníze.

Zavražděný expolicista Michal Tofl
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Trkan ale události u soudu popsal jinak. Bezděkovský podle něj sháněl někoho, kdo by byl schopen rozstřílet auto. „Poptal jsem se a Sobotka měl zájem, tak jsme se setkali a domluvili. U něj doma jsme uložili samopal,“ tvrdil před časem Trkan. Podle Trkana také Bezděkovský důrazně trval na tom, aby střelci neničili prázdné auto, ale aby byl Tofl u toho. Že by sám byl přítomen celému incidentu, ale popřel, o vraždě se prý dozvěděl až od Sobotky. „Přijel si pro peníze s tím, že je to vyřízené. Jel jsem proto za Bezděkovským a ten šílel. Vraždu prý neplánoval, útok měl být spíše výstrahou,“ prohlásil Trkan. Výpovědím odsouzených ale krajský soud na základě výslechu 40 svědků neuvěřil.

Bezděkovský vedl s Toflem spor o miliony z podvodu

Bezděkovský spáchal ve vězení sebevraždu v roce 2012. Soudkyně Bartošová v souvislosti s motivem činu upozornila na kauzu Edbusy. Firma tohoto jména nabízela zhodnocení vkladů a své klienty připravila o půl miliardy korun. Bezděkovský pak měl z částky získat sto milionů korun a na část těchto peněz si Tofl dělal nárok. Tím vznikly mezi Bezděkovským a Toflem spory. Majitelé Edbusy si odpykávají několikaleté tresty vězení.

Proces sledovala v soudní síni i Toflova manželka Eva s dcerou Anetou. Dcera k verdiktu řekla, že bude zcela spokojena, až bude pravomocný. Její matka vnímá rozsudek tak, že soud postupoval správně, a je s ním tedy spokojena. Na druhé straně ale pro takové lidi jako Sobotka s Trkanem nevidí žádný trest dostatečný. Obě se domnívají, že Tofl policejní vyděračský gang nevedl. „Takzvaný tátův gang je taková absurdita, která vznikla jen na podporu mediálního obrazu policie, nic jiného v tom neshledávám,“ konstatovala Toflova dcera Aneta.