Místo nutričního složení jídla řeší lidé éčka a biopotraviny

Praha - Obezita způsobená nadměrnou konzumací jídla a nedostatkem pohybu - palčivý problém, který dnes zabíjí přibližně třikrát více lidí než podvýživa. Problémům spojeným s nesprávným stravováním se každoročně věnuje Světový den výživy, který připadá právě na dnešek. Zdravým životním stylem, prevencí a léčbou obezity se už 30 let zabývá také Iva Málková ze společnosti STOB (STop OBezitě). „Dnes lidé pořád řeší éčka a biopotraviny a nezabývají se nutričním složením jídla,“ upozornila v rozhovoru pro Českou televizi.

Lidé podle Málkové vědí, jak správně jíst, znalosti ale neumí převést do praxe. Psychologové se proto pomocí kognitivně behaviorální terapie snaží lidi naučit, aby si na jídle pochutnali, ale jedli menší porce a více se zaměřili i na nutriční složení potravin. Často pak ale slyší vymluvy, že zdravé potraviny jsou drahé. „Je to spíš taková berlička, když změnu nechceme,“ podotýká Málková, která je rovněž psycholožka.

Společnost STOB proto 19. října pořádá v základní škole Rakovského v pražských Modřanech Den zdraví. Cílem akce je namotivovat lidi, kteří by chtěli zhubnout nebo jen něco udělat pro své zdraví. Vedle inspirace k různým pohybovým aktivitám se zde seznámí i se zdravým a chutným jídlem. Vstup na akci je zdarma.   

Lékaři o obezitě hovoří jako o jednom z největších zdravotních problémů v ekonomicky vyspělých společnostech. Lidé s nadváhou často trpí závažnými chorobami, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka či mozková mrtvice. Obézních lidí navíc neustále přibývá.

Základem obezity je energetická nerovnováha, tedy když více energie přijímáme, než vydáváme. Velký problém je i nedostatek pohybu. Kdy už ale vlastně jde o obezitu? Pokud mají ženy obvod pasu nad 80 centimetrů, je to podle Málkové k zamyšlení, 88 centimetrů už je považováno za velké zdravotní riziko. U mužů je hranice 94 a 102 centimetrů. Pas by se měl měřit v oblasti mezi kyčelní kostí a posledním žebrem.

Rozhovor s Ivou Málkovou (zdroj: ČT24)