Zeman: Omezování tabákových výrobků povede jen k pašování cigaret

Kutná Hora/Kolín – Prezident Miloš Zeman pokračuje ve své cestě po Středočeském kraji. Při návštěvě kutnohorské tabákové firmy Philip Morris se vyslovil proti regulacím v oblasti tabákových výrobků. Omezování spotřeby by podle něj vedlo jen k pašování cigaret. Dokonce v nadsázce doporučil dětem, aby začaly kouřit až v dospělosti, a pak podle něj budou kouřit bez rizika. V rámci diskuse se studenty kolínské obchodní akademie se zase pustil do Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které označil za „neschopnou byrokratickou organizací“.

Zeman je považován za náruživého kuřáka, při návštěvě továrny Philip Morris se proto vyslovil proti regulacím v této oblasti: „Nedomnívám se, že jakékoliv omezování spotřeby tabákových výrobků administrativními regulacemi vede k něčemu jinému než k pašování cigaret, které budou dražší a přitom budou mít horší kvalitu.“

„Sám jsem začal kouřit ve 27 letech, kdy už byl můj organismus plně vyvinutý a kouření už mi neškodilo. Vašim dětem bych doporučil podobný postup, aby počkaly do 27 let a potom kouřily zcela bez rizika,“ řekl podle serveru Novinky.cz s nadsázkou prezident.

Kontroverzní tabákovou směrnici, která má pomoci snížit počet kuřáků v EU, ale označil prezident za poměrně dobrou. Regulace sice postihla povrch krabičky, ale ten si podle 
něj kuřák moc neprohlíží. Omezení se navíc netýká cigaret „slim“ a mentolové cigarety mají být staženy z trhu až po osmiletém přechodném období.

Ostrá slova ale zazněla na adresu Ředitelství silnic a dálnic. Při besedě se studenty kolínské obchodní akademie prezident kritizoval skutečnost, že u státních firem platí takzvané měkké rozpočtové omezení, které umožňuje plýtvání výdaji. Podotkl, že když státní firmě vzniknou vícenáklady, zaplatí je stát, zatímco u soukromé firmy tomu tak není.

Poukázal například na výstavbu dálnice D47 z Brna přes Bohumín na polské hranice. Poté co zakázku převzala ŘSD, tak se podle Zemana stavba prodloužila o pět let a byla o 18 miliard korun dražší. Ředitelství silnic a dálnic prezidentův výrok komentovat nechce. „Nám nepřísluší komentovat nebo nějak hodnotit názor a vyjádření pana prezidenta,“ uvedla mluvčí organizace Martina Vápeníková.

Návštěva prezidenta Zemana v Kolíně a Kutné Hoře (zdroj: ČT24)