Hydronaut: Kovové monstrum, kde by mohli trénovat i astronauti

Praha – V pražském Radotíně vzniká unikátní vědecké zařízení pro potápěče, záchranáře, a dokonce i astronauty k nácviku vesmírných misí. Hydronaut je sedmimetrový modul pro tříčlennou posádku – už brzy ho čeká první úkol, jeho posádka bude 30 metrů pod hladinou slapské nádrže simulovat odběr vzorku meteoritu. Celý sedmidenní test se řídí plány americké vesmírné agentury NASA.

„Součástí výzkumu, který bychom tady chtěli provádět, bude i výzkum a hledání projevů stresové zátěže na lidský organismus,“ vysvětluje manažer projektu Pavel Boháček. Hlavní obytná část má totiž objem jen 20 metrů krychlových, musí se tam ale vejít tříčlenná posádka. Ta už absolvovala lékařské testy včetně simulovaného ponoru ve speciální komoře. Ještě před sestupem na dno slapské nádrže na ni čeká týdenní simulace celé mise na suchu. 

Pokud bude první úkol úspěšný, vznikne větší modul pro šestimístnou posádku. Už teď ale projekt budí mezinárodní pozornost: „Například kolegové z Německa nebo z Číny projevili velký zájem o tento projekt,“ pochlubil se Michal Václavík z České kosmické kanceláře. 

Pokud jeho tvůrci seženou zbývajících 300 tisíc korun na dovybavení hydronauta, tak by ho mohli využívat také potápěči nebo astronauti k nácviku dlouhodobého pobytu v extrémním prostředí. Takových pracovišť je totiž po světě velmi málo, dodává Michal Václavík.

Reportáž Radka Kříže a Pavla Schröttera (zdroj: ČT24)