ČT: Policie obvinila pět lidí kvůli předraženému tisku jízdenek DPP

Praha - Protikorupční policie obvinila pět lidí kvůli předraženému tisku a dodávce jízdenek pražského dopravního podniku. Mezi obviněnými je i bývalý ředitel DPP Martin Dvořák a bývalý obchodní partner lobbisty Ivo Rittiga. Sám bývalý šéf dopravního podniku považuje celé stíhání za vykonstruované. Kauza se týká smlouvy s firmou Neograph, která jízdenky vyráběla. V roce 2011 sama uznala, že tisk lístků byl předražený. Dopravní podnik se s ní pak dohodl na ukončení kontraktu.

Zahájení trestního stíhání pětice lidí kolem Dopravního podniku oznámilo na svém webu pražské vrchní státní zastupitelství. Podle dozorujícího státního zástupce Adama Borguly souvisí trestní stíhání „s výběrem dodavatele služeb spočívajících v tisku a dodávkách jízdních dokladů pro Dopravní podnik hl. m. Prahy a s realizací projektu tzv. elektronické jízdenky“. Už dřív se objevily zprávy, že peníze, které Neograph zprostředkovateli předával, obratem zase končily v kapsách některých lidí z dopravního podniku. 

Mezi stíhanými je exšéf dopravního podniku Martin Dvořák, jeho zástupce pro ekonomiku Ivo Štika, šéf tiskárny na lístky Neograph Jan Janků, ale také Peter Kmeť, jehož firma Cokeville Asset na Panenských ostrovech peníze z lístků inkasovala. „Lidé obvinění z nějakých dohod se vůbec neznají,“ popřel Kmeťovo obvinění jeho právník Roman Lamka.

Obvinění v kauze jízdenek DPP
Zdroj: ČT24

Také bývalý šéf dopravního podniku považuje celé stíhání za vykonstruované. „Já nejen že se cítím nevinný. Celou tu kauzu už považuju za neuvěřitelně dlouhou a trapnou,“ řekl Dvořák v Událostech, komentářích.

Reakce Martina Dvořáka:

„Nevím, jak bych reagoval. Vždy, když jsem obviněn, to ví média dřív než já.“

Jeden člověk je obviněný z pletich při veřejné soutěži a z porušování povinnosti při správě cizího majetku, další údajní pachatelé čelí obvinění z toho, že mu s těmito trestnými činy pomáhali. Hrozí jim za to i osm let vězení. Dvěma obviněným navíc kladou policisté za vinu i sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Detaily případu:

  • Podle Reportérů ČT firma Neograph předávala sedmnáct haléřů z peněz, které dostala za každou vyrobenou jízdenku, společnosti Cokeville Asset, která zprostředkovala uzavření smlouvy. Společnost Cokeville Asset sídlí na Britských Panenských ostrovech. Podle názorů některých právníků se tedy jednalo o vyvádění veřejných prostředků.   
  • Na smlouvě byl za firmu Cokeville Assets uveden Peter Kmeť. Jeho kancelář sídlí na stejné adrese jako advokátní kancelář připravující některé smlouvy pro DPP
  • Společnost Neograph podala trestní oznámení na soudního znalce a obchodního ředitele Neographu Vladimíra Sittu. Zástupci DPP a společnosti Neograph řekli, že je vydíral. 
  • Podle Nadačního fondu proti korupci se peníze vyváděné z DPP vracely přes Advokátní kancelář Šachta & Partners zpět do Česka k lidem napojeným na dopravní podnik. 
  • V prosinci 2011 se DPP dohodl se společností Neograph na ukončení smlouvy na dodávku jízdenek. Neograph přiznala, že výroba jízdenek byla dvojnásobně předražená.

V souvislosti se zakázkou na výrobu jízdenek padla už dřív trestní oznámení, případu se ujala protikorupční policie. Právě Martin Dvořák již čelí obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku a z pletich při veřejné soutěži v souvislosti s výběrovým řízením pražského dopravního podniku na prodej jízdenek ve vestibulech metra.

Nadační fond proti korupci v minulosti opakovaně tvrdil, že peníze z tisku jízdenek  pro pražský dopravní podnik končily u lobbisty Ivo Ritiga. „Nestojím za žádnou firmou, která měla provize od dopravního podniku, ani jsem neorganizoval jakýkoliv příběh na dopravním podniku, co se týče lístků,“ brání se Rittig. Peníze měla podle fondu Rittigovi posílat právě firma jednoho z obviněných - Petra Kmetě. Samotného Ivo Rittiga dosud policie za žádný trestný čin nestíhá.

Vydáno pod