S dětmi do restaurace? Dejte si pozor, čím je tam nakrmí

Praha - Už dávno neplatí, že do restaurací chodí jenom dospělí. Aby se malí návštěvníci nenudili, restaurace zřizují dětské koutky. A aby rodičům usnadnili výběr jídla, zařazují hostinští do jídelníčků dětské menu. Tedy pokrmy, které jsou menší, levnější a primárně určené pro děti. Jenže jsou jídla z dětského menu opravdu pro nejmenší vhodná? Nabídku otestovali reportéři Černých ovcí.

Jak by mělo správné dětské menu vypadat, jsme si nechali popsat experty. „Měl by tam být výběr alespoň ze tří jídel, jídla by měla být dobře stravitelná, tzn. vařená, dušená, pečená v alobalu. Měly by to být vždy potraviny čerstvé, libové maso, ideální je např. kuřecí maso nebo zapečená zelenina. Jako přílohu bychom měli pro děti volit vařené brambory, bramborovou kaši nebo rýži,“ radí Hana Knížková z Poradenského centra Výživa dětí. Určitě by neškodilo, kdyby jedno z jídel bylo bez masa.

A jaká jídla by naopak v dětském jídelníčku být neměla? Vhodná nejsou příliš slaná, kořeněná a těžko stravitelná, tzn. hodně mastná, tučná apod., upozorňuje Knížková.

Zkušenosti z praxe

Z logiky věci vyplývá, že když už si dá majitel nebo provozní práci s vymýšlením dětského menu, ví, proč to dělá, zamýšlí se nad výběrem vhodných jídel, a pokud si nenechá poradit od odborníka, sám se alespoň snaží zjistit, co je pro děti vhodné. Jak ale ukázal průzkum Černých ovcí, logika v tomto směru nefunguje. Z šesti navštívených restaurací nabízela správné jídlo jenom jedna. Jak její menu vypadalo? Malý strávník si mohl pochutnat na těstovinách s rajčatovo-smetanovou omáčkou, zeleninovém rizotu se sýrem, anebo si vybrat přírodní plátek masa s rýží, šťouchanými nebo opečenými bramborami. Každopádně ani jedno jídlo nebylo smažené.

Zbylých pět restaurací ale zklamalo. Jejich nabídka by se dala shrnout asi takto: vašim dětem jsme připravili jídla smažená, sladká nebo absolutně bez nápadu. V jídelních lístcích totiž převažovaly smažené hranolky s tatarkou nebo kečupem, smažený řízek, smažený sýr, smažená ryba, sladké palačinky, krupicová kaše nebo těstoviny s kečupem.

Proč restauratéři nabízí dětem jídla, která jsou pro ně vlastně nevhodná? Je za tím neznalost, nebo snaha prodat? Vysvětlení nám poskytli v pražské restauraci Golem, kde mají pro děti jen dvě jídla - sladké palačinky s tvarohem a smažený řízek s hranolky.

„Jídla jsme vybrali jako nejpopulárnější volbu pro děti. Není to sice zrovna ideální vzor zdravé výživy, ale takovým jídlem uděláme dítěti radost, nenaštveme ho a ani mu nedáme k jídlu nic špatného, nebo dokonce škodlivého. Dodáme mu bílkoviny, sacharidy a dáváme malou zeleninovou oblohu. Vše je z čerstvých kvalitních surovin na nepřepáleném čerstvém oleji a smažené co nejméně. Hranolky jsou z přírodních brambor bez jakýchkoliv přísad,“ uvedl šéf restaurace Petr Tomášek.

Jenže jak upozorňují výživoví poradci: právě tuku, byť je čerstvý a nepřepálený, je ve smažených jídlech příliš a dětskému organismu rozhodně nic pozitivního nepřinese. Menším zlem je v nabídce pro děti palačinka s tvarohem a domácím džemem. „I to ale není správný oběd, je to dezert, není to hlavní jídlo,“ vysvětluje Hana Knížková.

Samozřejmě jednou za čas palačinka nebo řízek k obědu nikomu neublíží. Jsou ale i rodiny, kterým na stravování záleží, a takové rodiny si tady nemají z čeho vybrat.

Změňte postup!

Dnes a denně se v médiích mluví o působení stravy na zdraví i o narůstající obezitě dětí. Právě restauratéři přitom patří mezi ty, kteří mohou svou nabídkou nejen uspokojit hladové zákazníky, ale také je naučit, že i pokrmy ze správných potravin správně upravené mohou být chutné. Navíc to ani není těžké.

Třeba takové těstoviny s kečupem se dají snadno nahradit. „Stačilo by, kdyby se místo kečupu použil rajčatový protlak. Nebo omáčka z čerstvých rajčat,“ radí Knížková. Smaženou rybu by pak stačilo vyměnit za rybu pečenou, smažený řízek za přírodní steak a hranolky třeba za dětmi oblíbenou bramborovou kaši.

Dětem smažené chutná

Jenže jak ostatně zmiňuje i Tomášek, restaurace ze své podstaty spíš než na zdraví hrají na spokojenost svých zákazníků. A proč dětem smažené nezdravé jídlo tolik chutná? „Je to chuťově velmi výrazné, je to ještě k tomu křupavé, pro děti je to velmi lákavé, protože to nemají doma každý den,“ podotýká na základě zkušeností z praxe Knížková.

Dětská jídla (zdroj: ČT24)

I tak ale má smysl dávat dětem jídla, která by si samy dobrovolně nevybraly. Výživa dětí je totiž velmi důležitá – děti se teprve vyvíjí, rostou, potřebují velké množství správných živin, vitamínů, minerálů – ale hlavně – teprve si budují stravovací návyky. A pokud jim je budeme vštěpovat už odmalička, budou mít dobrý základ až do konce svého života a zcela jistě se to odrazí na jejich zdraví.

Nevybrali jste si, co s tím?

Ani výchova dětí ke zdravé výživě přitom nemusí znamenat, že pro vás budou restaurace na dlouhé roky tabu. Stačí špatně sestavené dětské menu neakceptovat a vybrat si jídlo pro dítě z běžné nabídky restaurace. Ta totiž v drtivé většině restaurací obsahuje vývary, zeleninová jídla, libové maso, ryby, jídla vařená, dušená nebo pečená i variace nesmažených příloh. Svou nespokojenost s jídlem pro děti také neváhejte sdělit obsluze nebo provoznímu restaurace. Jenom tak se může něco změnit.