Jednání tripartity: VZP zatím bezúročnou půjčku nedostane

Praha - Zástupci vlády v demisi, odborů a zaměstnavatelů se zatím nedohodli na bezúročné státní půjčce pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP). Dvě a půl miliardy pro ni chtějí od státu získat odbory, pojišťovna by je měla použít na oddlužení nemocnic. Premiér v demisi Jiří Rusnok po jednání tripartity řekl, že vláda se bude snažit VZP pomoci. Sociální partneři se naopak shodli na přesunu čtvrt miliardy na kurzarbeit do podpory zaměstnávání absolventů.

Jednání tripartity trvalo pět hodin, konkrétní výsledek v oblasti zdravotnictví nepřineslo. Zástupci všech tří stran se ale shodli, že peníze pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu jsou potřeba. „Snažíme se najít cestu, jak VZP pomoci. Nejedná se o dotaci, vždy to má povahu jakési půjčky, návratné výpomoci. Hledáme správné legislativní postupy, které by nám to umožnily,“ řekl premiér v demisi Jiří Rusnok.

Odboráři prosazují dvouapůlmiliardovou bezúročnou půjčku, kterou by pojišťovna použila na oddlužení nemocnic. Jistou formu jednorázové pomoci schvalují i zaměstnavatelé. „Ale další nalévání prostředků do zdravotnictví není v pořádku, protože nejprve musí konečně někdo připravit reformu. Trvám na tom, že zdravotnictví musí za 300 miliard umět vyjít a hospodařit,“ podotkl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Kromě zdravotnictví tripartita řešila i nezaměstnanost, dopravní infrastrukturu nebo čerpání evropských dotací. Ministr práce a sociálních věcí František Koníček po jednání taky oznámil, že jeho resort přesune většinu peněz na kurzarbeit do podpory zaměstnávání absolventů. „Jedná se o relokaci 250 milionů, na kurzarbeit by zbylo 140 milionů k čerpání,“ řekl ministr práce a sociálních věcí v demisi František Koníček.

Dnešní tripartita byla zřejmě poslední ve stávajícím složení. Další setkání sociálních partnerů se má konat až v polovině prosince, kdy už by Česko mohlo mít novou vládu.