Čeští a ruští žalobci podepsali memorandum o spolupráci

Praha – Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a ruský generální prokurátor Jurij Čajka podepsali memorandum o spolupráci. To umožní výměnu informací s Ruskem o organizované trestné činnosti, terorismu nebo počítačové kriminalitě. Vedle toho se dohodli také na programu spolupráce pro následující dva roky, v jehož rámci se čeští žalobci a jejich ruské protějšky sejdou u kulatého stolu.

Podle Zemana se každý rok řeší zhruba 25 věcí týkajících se právní pomoci a předání trestního řízení mezi Českem a Ruskem. Receptem na kvalitní spolupráci je prý také osobní setkávání českých žalobců s jejich ruskými protějšky. „Mám zkušenost, že když máte osobní vztah s kolegy ze zahraničí, tak vám to vždycky pomůže účinněji řešit jakékoliv otázky,“ podotkl. „Pokud kdy existovaly třecí plochy ve spolupráci našich zemí, tak se už dávno obrousily. Jedno memorandum o spolupráci jsme podepsali už v roce 2006, od té doby však před nás vývoj postavil nové problémy, jako je boj proti nadnárodní organizované trestné činnosti či extremismu,“ dodal Čajka. 

Konkrétní kauzy spolu prý dnes Zeman s Čajkou neprojednávali. Stranou tak tentokrát zůstal i vleklý spor o Aničku Hromádkovou unesenou matkou do Ruska, který bývá jedním z tradičních témat při setkáních českých a ruských politiků. Český pravomocný rozsudek, který dítě svěřil do péče otci, totiž odmítá Rusko uznat a dívka zůstává s matkou.   

Čajka podotkl, že ruská prokuratura dodržuje veškeré mezinárodní závazky včetně haagské úmluvy o zabránění mezinárodních únosů dětí. „Únosy dětí se často politizují. V mnoha zemích se navíc výklad mezinárodní konvence liší,“ prohlásil.   

Za politickou označil i otázku vydání ruského podnikatele Alexeje Torubarova z ČR. V tom se s ním shodl i Zeman. „Extradice proběhla v souladu se zákonem. Co se strhlo poté, nejsem jakožto státní zástupce schopen pochopit. Poněvadž to skutečně byla otázka politická, vyvolaná podle mého názoru uměle,“ řekl český nejvyšší žalobce.

Podnikatel byl vydán do Ruska kvůli obvinění z vydírání a podvodů. V květnu se jeho vydání snažilo zabránit několik členů vlády, tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) prý dokonce nechal před odlétající letadlo s Torubarovem postavit cisternu.

Brífink nejvyššího státního zástupce Zemana a ruského generálního prokurátora Čajky (zdroj: ČT24)