Zeman a rakouský prezident Fischer se citlivým tématům vyhnou

Český Krumlov/Freistadt - O přeshraniční spolupráci a vybudování dálničního spojení mezi Prahou a Lincem by se dnes měl bavit prezident Miloš Zeman se svým rakouským protějškem Heinzem Fischerem. Sejdou se v Českém Krumlově a poté se přesunou do rakouského Freistadtu, kde navštíví zemskou výstavu s názvem Dávné stopy - Nové cesty, Horní Rakousko a Jižní Čechy.

Čeští a rakouští prezidenti se setkávají často. Fischer byl na oficiální návštěvě Prahy v roce 2009 a pro Miloše Zemana byla návštěva Vídně letos v dubnu jeho druhou zahraniční cestou v roli prezidenta.

Citlivá problematika jihočeské Jaderné elektrárny Temelín by podle diplomatických náznaků mezi hlavní témata tohoto vrcholného setkání patřit neměla. Rakušané, kteří využívání jádra jako zdroje energie obecně odmítají, proti české elektrárně v minulosti hojně protestovali.

V dubnu Zeman uvedl, že Rakousko má o provozu Temelína dostatek informací a Fischer naopak slíbil, že do energetické politiky Česka zasahovat nebude. Coby český premiér Zeman v roce 2000 podepsal s tehdejším rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsselem dohodu zakotvující bezpečnostní a informační standardy kolem elektrárny. Tím byly nejvášnivější spory ukončeny.

Heinz Fischer a Miloš Zeman
Zdroj: Jan Koller/ČTK

Vyhnout by se dnes prezidenti měli i dalšímu třaskavému tématu – otázce vysídlení sudetských Němců. Na jaře Zeman v rakouském tisku zopakoval své předchozí kontroverzní prohlášení o tom, že vyhnání bylo lepší než trest smrti za vlastizradu. S prezidentem Fischerem se o tom ale údajně nebavili. „Otázce sudetských Němců jsme věnovali pět minut a asi dvě hodiny jsme se bavili o tak nudných otázkách, jako je dálniční spojení s Lincem,“ tvrdil při dubnové návštěvě Miloš Zeman.

Česko-rakouské politické vztahy byly v minulosti napjaté právě kvůli rozdílným názorům na poválečné události a JE Temelín. V posledních letech se ale atmosféra mezi Prahou a Vídní výrazně zlepšila. Česko a Rakousko jsou významní obchodní a investiční partneři. Zeman při předchozí návštěvě Vídně také navrhl, že by Česko mohlo do pěti let přijmut euro, což potěšilo tamní podnikatele.

Zeman se setká s rakouským prezidentem Fischerem (zdroj: ČT24)