Zemana vítaly protestní transparenty na schwarzenberském zámku

Český Krumlov – Hlavy českého a rakouského státu Miloš Zeman a Heinz Fischer považují současné dopravní propojení svých zemí za nedostačující, shodu deklarovali na setkání v Českém Krumlově, nevyhovující situaci vidí především mezi Vídní a Prahou a Lincem a Českými Budějovicemi. Vedle dopravy se věnovali i Jaderné elektrárně Temelín. Setkání státníků přivedlo i lidi s transparenty, někteří třeba Zemana vítali na schwarzenberském zámku.

„Není možné, aby železniční spojení mezi Vídní a Prahou trvalo dvojnásobně dlouhou dobu než spojení mezi Vídní a Salcburkem. To se musí změnit,“ uvedl Fischer. Cestující z Vídně do Salcburku stráví ve vlaku necelé 2,5 hodiny, trať měří 315 kilometrů. Trať mezi Vídní a Prahou měří 415 kilometrů, rychlík ji absolvuje za 4,5 hodiny.

Podle Zemana se na horší infrastruktuře mohl projevit i fakt, že obě strany mezi sebou delší dobu na oficiální mezinárodní úrovni nejednaly. „Heinz Fischer projevil lítost nad tím, že ministři dopravy obou zemí se za poslední čtyři roky nesešli. A i to je možná důsledek toho, že neexistuje efektivní dálniční spojení mezi Vídní a Prahou nebo Lincem a Českými Budějovicemi,“ uvedl český prezident.

Zemana v Českém Krumlově čekali i někteří občané s transparenty v rukou, na jednom třeba stálo: Vítáme prezidenta na schwarzenberském zámku. Jiný zas nesl nápis: Zeman je ostuda ČR. Svůj protest na transparentech vyjádřili i ekologičtí odpůrci Jaderné elektrárny Temelín.

Právě Zeman coby český premiér podepsal v roce 2000 s tehdejším rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsselem dohodu zakotvující bezpečnostní a informační standardy kolem elektrárny. V roli prezidenta navštívil Rakousko v dubnu. Šlo o jeho druhou zahraniční cestu po nástupu do funkce. S Fischerem se tehdy shodli, že je třeba dbát na bezpečnost jaderné energetiky.

Miloš Zeman jednal s Heinzem Fischerem (zdroj: ČT24)