Alko-testery prý neměří spolehlivě

Příbram – Policejní alko-testery prý nejsou spolehlivé. Alespoň to tvrdí lékaři a právníci, podle jejichž verze dochází k případům, kdy naměřené pozitivní hodnoty policistou na silnici pak při laboratorních testech prokážou opak. Řidiči jsou pak nepravě obviňováni z řízení v opilosti. K pochybení by mělo docházet především v hodnotách kolem 0,3 promile.

V srpnu v obci Nečín na Příbramsku zastavila policejní hlídka řidiče. Při dechové zkoušce nadýchal 0,3 promile a přiznal, že den předtím vypil pět piv. Policisté proto provedli další dvě měření po pěti minutách, pokaždé ale naměřili jinou hodnotu. Rozdíl byl víc než deset procent, což je limit, který povoluje odchylka přístroje.

Pokud se přitom na testeru objeví hodnota větší než 0,24 promile, policisté řidiči zadrží průkaz. Laboratorní testy ve výše zmíněném případu ukázaly úplně odlišné výsledky. Navíc hodnota naměřená např. v moči prý není to samé jako v krvi – právě tato hladina by měla rozhodovat. Řidiči však v krvi naměřili nulovou hodnotu, přesto ale úředníci odmítli průkaz vrátit.

Měření policejního alko-testeru
Zdroj: ČT24

Ačkoliv po několika dnech změnili názor, řidič nemohl měsíc k podnikání využívat své auto, a tak se rozhodl žádat o náhradu škody. Policie v Příbrami i správní úřad v Dobříši si ale stojí za svým postupem.

V Evropě kromě Česka platí nulová tolerance v dalších osmi zemích. V zeleně vyznačených se toleruje hodnota do 0,5 promile. Takovou praxi ale vedení policie ani ministerstvo dopravy v Česku zavést nechtějí.

Alko-testery prý neměří spolehlivě (zdroj: ČT24)