Inovace mají zelenou, akademici varují před nedostatkem poznání

Praha - Průmyslové výzkumné organizace žádají změnu pravidel, podle nichž se rozdělují peníze na vědu a inovace. Zastání našly i u premiéra v demisi. Jiří Rusnok prosadil vyšší rozpočet pro Technologickou agenturu ČR, která aplikovaný výzkum podporuje. Akademici ale varují, že upřednostnění inovací je může zabrzdit v nových objevech.

Průmyslových výzkumných organizací je v Česku deset a dohromady si vydělají zhruba stejně jako padesátka ústavů Akademie věd dohromady. „Každá výzkumná organizace musí fungovat trochu jako firma, čili musí mít něco, co umí dobře, a musí to nabízet na reálném trhu,“ říká Josef Kašpar, generální ředitel VZLÚ.

Badatelé ze základního výzkumu ale varují, že dotování inovací na úkor zkoumání nepoznaného by bylo krátkozraké. „Všichni si myslí díky wikipedii a internetu, že rozumí všemu. Bez poznávání společnost prostě zakrní,“ říká František Šmahel, profesor Centra medievistických studií Filosofického ústavu AV ČR.

Peníze na vědu a inovace (zdroj: ČT24)

Pro podporu průmyslových inovátorů se opakovaně vyjádřil premiér v demisi. Jeho vláda přidala v rozpočtu na příští rok peníze Technologické agentuře ČR, která praktické inovátory podporuje.

Český stát dá příští rok na výzkum, vývoj a inovace přibližně 27 miliard korun, což je necelé procento hrubého domácího produktu. Pro srovnání - v USA jsou to 2,5 procenta a v Japonsku dokonce 3 procenta.