Zeman letí na Ukrajinu. Bude jednat o Tymošenkové

Praha/Kyjev - Český prezident Miloš Zeman jede na pracovní návštěvu Ukrajiny, kde bude jednat se svým protějškem Viktorem Janukovyčem. Zeman chce debatovat mimo jiné o situaci vězněné expremiérky Julije Tymošenkové. Jejím propuštěním Evropská unie podmiňuje další sbližování s Kyjevem. Zeman také položí věnce na hroby padlých československých vojáků a otevře výstavu k osvobození Kyjeva.

Prezident bude na státní návštěvě podporovat vzájemný obchod obou zemí. Proto ho na cestě doprovází početná delegace českých podnikatelů. Ukrajina má za měsíc podepsat asociační dohodu s Evropskou unií, jejíž součástí má být vytvoření zóny volného obchodu.

Hlavní část programu začne v pondělí. Dnes po příletu do Kyjeva se Zeman zúčastní pietního aktu u hrobu padlých československých vojáků. Hlava státu zahájí výstavu o podílu Čechoslováků na osvobození Kyjeva. Poté se český prezident setká s veterány. „Bylo to z roty pár lidí, kteří se vrátili živí. Tam padlo hodně našich kamarádů, vzpomínky na to jsou těžké,“ vzpomíná na válečnou řež u Kyjeva veterán Michal Rak.

Otázka Východního partnerství

„Po politické stránce bude kromě bilaterálních vztahů důležitá i otázka Východního partnerství a ukrajinských evropských aspirací před klíčovým summitem ve Vilniusu,“ uvedl šéf hradní diplomacie Hynek Kmoníček. Právě na tomto summitu 28. a 29. listopadu má Ukrajina podepsat dohodu s EU.

Nicméně jen v případě, že bude Tymošenková propuštěna na svobodu. Janukovyč údajně na Valném shromáždění OSN v New Yorku na konci září slíbil, že spor okolo vězněné političky vyřeší do 21. října, tedy v době návštěvy českého prezidenta.

Prezident Zeman navštíví Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Tymošenková si odpykává sedm let vězení za překročení pravomocí. Její zdravotní stav je ale špatný. Ukrajinská opozice proto Janukovyče vyzývá, aby bývalou premiérku propustil na léčení v Německu, a poslanci by nyní mohli schválit zákon, který by to umožnil. Po návratu z léčby by si však musela stejně odpykat zbytek trestu.

Azyl pro Oleksandra

Česko je vůči Ukrajině vstřícné. Vztahy obou zemí jsou dobré hlavně v obchodní oblasti, i když v poslední době utrpěly po udělení azylu stíhaným ukrajinským exulantům, exministru Bohdanu Danylyšynovi a hlavně Oleksandru Tymošenkovi, manželovi vězněné expremiérky.

Ukrajinský server Glavred letos napsal, že odchod do exilu zvažuje i sama Tymošenková. Oleksandr Tymošenko uvedl, že Janukovyč by měl jeho manželku propustit, a učinit tak rozhodnutí, které posune Ukrajinu blíže evropskému společenství. „Jsem si jistá, že moje matka bude propuštěná před podpisem asociační dohody s Evropskou unií, k němuž má dojít dvacátého listopadu,“ říká dcera Tymošenkové Jevgenija.

Při jednání Zemana s Janukovyčem budou v pondělí dále podepsány smlouvy o zamezení dvojího zdanění, navrácení nelegálních migrantů, péče o válečné hroby a certifikace výrobků obranného průmyslu. Český prezident se ve stejný den setká také s ukrajinským premiérem Mykolou Azarovem a předsedou parlamentu Volodymyrem Rybakem.

Vydáno pod