Gang vyráběl desítky kilogramů pervitinu denně, vozil ho do Německa

Praha - Policie zadržela šestičlennou mezinárodní skupinu, která v České republice ve velkém vyráběla pervitin. Produkce v řádech desítek kilogramů odcházela zejména k pokrytí poptávky v Německu. Dva Češi a čtyři Vietnamci už byli obviněni, policie zároveň podala návrh na jejich vzetí do vazby. Podle policie je to rekordní objem výroby zaznamenaný při jednom vyšetřování.

Policie odhalila celkem čtyři laboratoře – jednu v Praze, dvě v Jihočeském kraji a jednu v Karlovarském kraji. Některé výrobny vyprodukovaly až desítky kilogramů pervitinu denně. U jedné policie zaznamenala i třísměnný provoz. Gang se snažil drogu rafinovaně ukrývat. Převážel ji například v tekuté podoby ve formě nasyceného roztoku v plechovkách od piva a dalších nápojů. Pervitin převáželi do Německa najatí kurýři, tři z nich policie zadržela.  

„Zajištěné množství metamfetaminu představuje zatím největší objem zachycené omamné a psychotropní látky na území ČR v rámci jedné operace… Policie zadržela celkem 14 kilogramů metamfetaminu, dalších 100 kilogramů látky určené k jeho výrobě a pět tun vysoce nebezpečných toxických odpadních louhů, které vznikají jako zbytkové při výrobě metamfetaminu,“ uvedl na brífinku ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. Policie při prohlídkách zadržela i 250 tisíc korun v hotovosti a jeden samopal.

Míchadla na vrtačkách a sudy chemikálií

Podle kriminalisty Jaroslava Badina byla v Praze v rámci akce odhalena dosud největší varna v metropoli: „Je to v podstatě průmyslová výroba, protože se tam používala míchadla na vrtačkách a celé sudy chemikálií. Vyšetřování drogové kriminality se věnuji asi 23 let, takže jsem ledacos viděl a zažil, ale ani ve snu jsem si nepředstavoval, že se dožiji takto obrovské velkovarny.“ Varna byla v rodinném domku u hlavní silnice. Vyrábělo se v ní až 15 kilogramů pervitinu denně. Zatím největší „úlovek“ odhalili kriminalisté v Praze před zhruba dvěma lety - šlo o 50litrový sud s odpadním materiálem po výrobě pervitinu, nyní sudů odvezli asi 140.

Poptávka z Německa je podle Frydrycha velmi vysoká a dál roste: „Koresponduje i s celkovým nárůstem poptávky po metamfetaminu v Evropě, jak je to pozorováno už od roku 2008.“ Pervitin se vyrábí z léků obsahujících pseudoeferdin. Do Česka se nejčastěji dostávají přes polské hranice. „V některých případech jde o stovky až tisíce tablet, které jsou následně zpracovány určitými komunitami a distribuovány dále do Německa,“ dodal ředitel odboru pátrání Generálního ředitelství cel Milan Poulíček.

Cena drogy se ale snižuje. „Aktuálně se pohybuje na historickém minimu, občas i za 300 000 korun za kilogram,“ dodal Frydrych. Dříve byla údajně i více než dvojnásobná.

Brífink Národní protidrogové centrály, Policie ČR a Generálního ředitelství cel (zdroj: ČT24)
Vydáno pod