Pomohla odhalit týrání, je z ní třetí nejlepší policistka roku

Praha - Odhalit a hlavně dokázat týrání dětí je leckdy mimořádně složité. Malé děti ještě nemluví a těm starším ústa svazuje strach. Právě nadstandardní a mimořádně citlivý přístup k vyšetřování týraní dětí v dětském domově ve Zlíně stál za oceněním zlínské policistky Jany Chmelové. V soutěži Policista roku 2012 získala třetí místo. Případem, který skončil podmínkou pro zdravotní sestru, se zabývala i přesto, že už sama čekala vlastní dítě. Soutěž vyhlašuje každoročně ministerstvo vnitra.

Na chování zdravotní sestry upozornily děti samotné během školy v přírodě v Itálii. Zaměstnancům domova si stěžovaly na „chování tety Báry“. Vedení domova se pak po vlastním neúspěšném vyšetřování a dalších stížnostech obrátilo na policii.

Podezření se ukázalo jako reálné, chyběly ale důkazy. Důmyslně nainstalované kamery ukázaly, že 44letá zdravotní sestra Barbora Polášková malé děti tahala za vlasy, křičela na ně a brutálně s nimi zacházela jak při jídle, tak při hraní. O to rychleji policisté museli zasahovat - reálně totiž hrozilo, že agresivní sestra některému z dětí způsobí vážná zranění. Také nechtěli být vystaveni případné kritice, že se týrání odehrávalo pod dohledem kamer. S jejich umístěním musel souhlasit soud. 

Policistka Jana Chmelová:

„Pro mě jakožto matku nebylo příjemné vidět, jak sestra s dětmi zachází. Nemohla jsem se na to dívat - proto chci poděkovat svému kolegovi, který mi s vytěžením důkazů pořízených z kamer pomáhal. Přiznám se, že se mi dělalo zle.“ 

Sestry zůstávají s dětmi hodně samy, například na nočních službách nikdo jiný v domově není. Polášková tak měla volnou ruku. Navíc děti neuměly ještě mluvit a ty starší se jí bály tak, že nikomu o krutém zacházení nic neřekly. Policistka zvolila velmi rychlý, důkladný postup, který byl navíc nadmíru citlivý a ohleduplný k týraným dětem. Některé z nich byly navíc vystaveny násilí už doma.

Polášková podle obžaloby týrala pět dětí. Údajně je například opakovaně bila otevřenou dlaní do různých částí těla, tahala za vlasy, žďuchala do nich a zacházela s nimi nešetrně třeba při stolování nebo v umývárně. Jedno z dětí navíc zřejmě uzavřela do temné místnosti. Ke všemu se přiznala; prý byla pod tlakem ze strany vedení domova. Od zlínského okresního soudu odešla s 2,5letým trestem odloženým podmíněně na 3,5 roku. Zároveň nesmí pět let pečovat o děti nebo seniory.

Zlínští policisté bodovali i v dalších kategoriích - Jakub Gajdošík se v kategorii Čin roku umístil na druhém místě, když pomohl zachránit život zraněnému cyklistovi. Tým sedmi kriminalistů pak díky rozplétání metanolové kauzy získal první místo v kategorii tým roku. Kompletní výsledky ankety naleznete zde.

Vydáno pod