Přibude 130 eurozámků, zapotřebí jich jsou ale tisíce

Praha - V Česku přibude do konce roku 130 takzvaných eurozámků, které pomáhají zdravotně postiženým lidem, aby se dostali na toaletu nebo si třeba mohli odemknout výtah, potažmo zdvihací plošinu na schodech. Jejich celkový počet vzroste na 650, podle Národní rady osob se zdravotním postižením jde ale stále o kapku v moři.

„Myslím si, že řádově jde o desítky tisíc míst, která by měla být zámkem osazena. Veškerá sociální zařízení na veřejných budovách a zároveň technická kompenzační zařízení, tedy plošiny a výtahy,“ odhaduje předseda Evropského institutu pro udržitelný rozvoj Pavel Hříbek.

Letos je zatím nainstalovnáno asi 80 nových eurozámků, novinkou je pak asi 40 elektro-eurozámků, které se instalují hlavně na zvedací plošiny a k výtahům. „Usnadňuje to jednak přístup osobám se sníženou pohyblivosti do veřejných institucí, jako jsou třeba úřady, zároveň to úředníkům šetří čas, protože nemusejí scházet pomoci těmto lidem,“ přiblížil Pavel Hříbek.

Instalace zámků je zdarma, stejně jako klíče. Většinu peněz poskytuje ministerstvo pro místní rozvoj. Letos to bylo kolem dvou milionů, podle Pavla Hříbka má nadace slíbeno o něco víc peněz.

Pavel Hříbek ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod