Filip: Je třeba dát více práce lidem než o ní mluvit

Praha – Strategickým cílem KSČM je socialismus a plná zaměstnanost. V předvolebním interview ČT24 to zopakoval předseda strany Vojtěch Filip. Strana si přeje zrušení druhého pilíře důchodové reformy, Filip ale ujistil, že by komunisté peníze v žádném případě neznárodnili. Zavedli by ale milionářskou daň. Podle Filipa by na vymanění se z krize měli přispět právě ti, kteří peníze mají. Česká republika by podle něj také v tuto chvíli neměla přijímat euro, protože by se tak stát zbavil měnové politiky. Filip také zdůraznil, že KSČM je strana s dlouhou tradicí. „Nejsme na jedno použití,“ uvedl.

AKTUÁLNĚ:

Skupina osmnácti evropských ekonomů vyzvala dnes ke kontrolovanému rozpadu eurozóny, mezi nimi i viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl. Jižní státy podle nich uvízly v recesi a zatěžují výkonné severní země záchrannými plány. Podle Filipa by se ale eurozóna rozdělit neměla. „Návrh je dán tím, nakolik se Německo nebo Francie přeje vlastní měnu. V tomhle odhledu se chce zbavit zátěže, která je dána tím, na kolik oni vysáli ekonomiky právě tím, které firmy působí na zahraničních trzích,“ míní Filip.

PROGRAM:

Filip zdůraznil, že přijetí eura v současnosti není na pořadu dne. „Česká republika by přijetím eura výrazně ztratila, nemá to teď smysl,“ domnívá se. Česko musí především hájit své národní zájmy. „Jsme velmi střízliví a říkáme, nepřijímat teď euro, protože bychom se zbavili jednoho velkého nástroje, a to je měnová politika státu,“ domnívá se. Případné vystoupení země z Evropské unie by podle Filipa mělo být posvěceno referendem. „Podmínky výstupu by měly být dány tím, na kolik zůstane Evropská unie na úrovní mezivládní organizace, kterou tady ale máme v podobě Rady Evropy, a nebude nadvládní organizací,“ zdůraznil.

Součástí volebního programu KSČM je zrušení NATO, minimálním cílem pak vystoupení České republiky z jeho vojenských struktur. Bezpečnost by komunisté řešili v celoevropském rozměru, který ale podle Filipa zatím není naplňován. „Samotné vystoupení z NATO podle Washingtonské smlouvy trvá deset let, takže to není otázka jednoho volebního období ani rozhodnutí jedné vlády. V tomto ohledu nejsme žádní hazardéři a bezpečnostní vakuum si nepřejeme,“ konstatoval.

SOCIÁLNÍ PROBLEMATIKA:

Komunisté by zrušili druhý pilíř důchodové reformy. Filip ale ujistil, že by peníze od soukromých střadatelů nebyly znárodněny. „Část by je převedla do třetího pilíře a ti, co by nechtěli, by je mohli dostat vyplaceny zpátky,“ dodal. Lidé by do důchodu měli mířit nejpozději v 63 letech a poté mít šanci užít si života, myslí si Filip.

Komunisté mají ve svém programu zavedení tzv. institutu minimálního důchodu, postupně až do výše 10 tisíc korun měsíčně. To by podle Filipa mohlo být realizovatelné již na konci příštího volebního období. „Tyto peníze bychom vzali v provozních nákladech jednotlivých ministerstev a vlády,“ dodal. Ušetřit by se podle něj dalo především na právních a odborných expertízách.

Strategickým cílem KSČM je socialismus, strana prosazuje i právo na práci a na spravedlivé odměňování a s tím souvisí i plná zaměstnanost. „Pokud lidé chtějí pracovat, tak by měli mít šanci práci si najít a měli by se o to starat jak investoři a soukromé podniky, tak i stát, obce a kraje,“ dodal.

EKONOMIKA:

Komunisté by zavedli progresivní zdanění u příjmů fyzických osob ve třech pásmech, 19 procent, 25 procent a 32 procent. U daně z příjmů právnických osob by zavedli druhé pásmo ve výši 25 procent pro zisky nad 10 milionů korun. „Nemůžeme srovnávat malou společnost s ručením omezeným nebo rodinnou akciovou společnost, která má obrat dva miliony korun, s nadnárodní korporací, která má 200 tisíc zaměstnanců. Jednotná daň pro právnickou osobu je ekonomický nesmysl,“ podotkl. Komunisté by také zavedli tzv. milionářskou daň. „V tuhle chvíli je svět v krizi a ti, kteří mají peníze, by se na tom měli podílet právě tou daní,“ míní.

MINULOST:

Lídrem kandidátky KSČM v Praze je Marta Semelová, která se netají stalinistickými postoji, chodí klást věnce na hrob Klementa Gottwalda. Až za ní je místopředseda KSČM Jiří Dolejš, který patří ve straně k modernistům. „Někoho nálepkovat je docela snadné. Já s řadou názorů nejen Marty Semelové, ale i jiných lidí uvnitř strany nesouhlasím. Kdybych nerespektoval názory ve vlastní politické straně, nikdo by mi neuvěřil, že jsem schopen respektovat názory jiných politických stran. A to si myslím, že je podstata pro každou demokratickou diskuzi,“ zdůraznil Filip.

Filip připomněl, že KSČM je trvalou součástí české politické scény. „Je na nás spolehnutí, nikdy jsme neuhnuli z ústavy a zákonů České republiky,“ dodal. Názory KSČM jsou také zcela zřejmé. „Nejsme stranou na jedno použití,“ uvedl. Zdůraznil zároveň, že ekonomický model komunistů se neopírá o neoliberalismus. „Opíráme se o to, že je potřeba dát více práce lidem než o ní mluvit. Jednota slov a činů je tady garantována,“ uzavřel.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Komunisté počítají se zavedením progresivního zdanění příjmů ve třech sazbách 19, 25 a 32 procent. Tím hlavním v otázce ekonomiky a boje s korupcí je prosazení zákona o majetkových přiznáních u majetku nad 10 milionů korun. Zdravotnictví má být bezplatné. Vzniknout mají i páteřní sítě neziskových nemocnic, ambulancí a lékáren. Dalším bodem je zvýšení zaměstnanosti. Třeba absolventi mají mít právo na práci. Firmy, které je zaměstnají, mají dostávat příspěvek na mzdu. KSČM byla založena v březnu 1990, je de facto nástupkyní Komunistické strany Československa. Na konci roku 2012 měla přes 53 tisíc členů. V Senátu má 2 zástupce, v evropském parlamentu 4 a na krajské úrovni 182 politiků. Kampaň vede strana hlavně v ulicích. Využívá plakátů, a pokud se regionální zástupci rozhodnou, tak i billboardů. Nově se pokouší prorazit na sociálních sítích, a to se sloganem Sociálně spravedlivý a ekonomicky soběstačný stát. Do vlády jít chtějí. O jejich dalších krocích po volbách, rozhodne širší vedení.