Nebezpečným pneumokokem onemocní stále více lidí

Praha - V Česku přibývá lidí s pneumokokovým onemocněním, a to až o čtvrtinu oproti loňsku. Letos Státní zdravotní ústav zaznamenal až 280 případů. Podle lékařů je ale skutečný počet nakažených mnohem vyšší. Z pneumokoku se přitom může vyvinout agresivní zápal plic, který může vést až k úmrtí.

Podzim a zima je vždy rizikový, protože v tomto období zvýšeného výskytu chřipky a viróz mohou oslabený lidský organismus bakterie pneumokoka snáze napadnut. Pneumokoky útočí nečekaně. Zpočátku vypadá nemoc jako obyčejná chřipka. Může se projevovat bolestmi hlavy, zvracením, vysokými teplotami, většinou nad 39 stupňů, lidé mohou mít i bolesti břicha a kašel. U některých lidí může nemoc způsobit těžké trvalé následky - poruchy sluchu, epileptické záchvaty, neurologické poškození.

Nejvyšší nemocnost byla znovu zjištěna u věkové skupiny 65+, protože senioři mají často tendenci prevenci ve formě očkování podceňovat. U dětí se loni díky očkování podařilo počty infekcí snížit. Podle Jany Kozákové, vedoucí Národní referenční laboratoře pro streptokokové nákazy, se ale letos počet očkovaných dětí snížil, což se projevilo i na zvýšení počtu onemocnění pneumokokem. Na vakcínu přitom od roku 2010 přispívají pojišťovny, první tři dávky ale musí dítě dostat do sedmi měsíců věku. Vakcínu mohou dostat děti od tří měsíců do pěti let.

Za nárůstem počtu onemocnění ale může být podle Kozákové i lepší hlásicí systém: „Do Národní referenční laboratoře dostáváme stále více údajů o tomto nebezpečném onemocnění.“ 

Základní informace o pneumokocích (www.pojistenezdravi.cz)

Co jsou pneumokoky?

Pneumokoky jsou bakterie, které se vyskytují všude kolem nás a osídlují oblast nosu a hltanu mnoha lidí. Nejčastěji se s nimi setkáváme jako s průvodci infekcí horních dýchacích cest.

Jak se přenáší?

Pneumokokové onemocnění se šíří kapénkovou infekcí od běžných přenašečů, kterým bezprostředně nezpůsobují nějakou chorobu, k rizikovým skupinám, mezi které nejvíce patří malé děti či starší lidé, a způsobují u nich onemocnění. Nejsnadněji se přenáší právě mezi dětmi v kolektivním zařízení, například kýcháním, kontaktem rukou a ústy.

Co pneumokoky způsobují?

Invazivní typy pneumokokové bakterie mohou být příčinou těžkých onemocnění, jako je například zápal plic, otrava krve nebo zánět mozkových blan a ohrozit život zejména v dětském věku a u lidí nad 60 let.

Neinvazivní formy infekce způsobují zánět středního ucha, který děti na životě neohrožuje, ale nese s sebou riziko zhoršení sluchu a zánět vedlejších nosních dutin, který vyžaduje léčbu antibiotiky.

Projevy onemocnění

Pneumonie, bakteriémie a meningitida mají závažné projevy invazivních pneumokokových infekcí, ale třeba záněty středního ucha, sinusitidy a opakující se bronchitidy představují spíše neinvazivní projevy pneumokokové infekce.

Rozhovor s Janou Kozákovou (zdroj: ČT24)