Duka: Jsme spíše smutnou zemí

Praha – Kardinál Dominik Duka přišel k hrobu bývalého prezidenta Václava Havla. Chtěl tak připomenout jeho ideály, protože se od nich podle něj společnost příliš vzdálila. A také řekl, jaké změny si přeje: „Aby v naší zemi zase bylo dobře, aby si lidé jeden druhého vážili a věděli, že svoboda je největší dar, který bychom si neměli nechat vzít a neměli bychom ho, jak se lidově říká, prošustrovat.“

„V mé rodinné tradici je běžné, když prožíváme chvíle radostné i chvíle těžké, se vydat na hrob. Nejprve jsme chodili na hrob rodičů mé maminky, jak léta běží, byl to hrob mých rodičů. Důvodem, proč jdu k hrobu mého přítele Václava Havla, je, že se naše společnost příliš vzdálila od jeho ideálů. Nakonec jsme mu slíbili, že půjdeme cestou svobody,“ řekl kardinál Dominik Duka. 

Duka zdůraznil, že nechce návštěvou hrobu svého přítele činit předvolební kampaň. „Chci, aby si lidé uvědomili, že svoboda je největší dar, který by si neměli nechat vzít a neměli ho prošustrovat,“ uvedl. „Ve společnosti není jen obava, že nebude dobře, tady se lidé začali bát. Lidé slyší, že lidská práva patří na smetiště, že to je haraburdí. Neříkejme, že to nevidíme i na svobodě slova, pravda se nerada slyší. Mnozí, kteří usilují o návrat, nejsou pro mnohé lidi důvěryhodní,“ varoval Duka. 

Rozhovor s Dominikem Dukou (zdroj: ČT24)

Duka komentoval i situaci kolem církevních restitucí na Pražském hradě. Budovy nutné k chodu státu zůstanou v rukou státu, požadavek církve je, aby budovy, které dosud byly její na základě „džentlemenské a právní dohody“ za prezidenta Klause, jejími budovami zůstaly. „V naší zemi, a to je to nejsmutnější, už vůbec neplatí slovo krádež, lež, pomluva, nactiutrhání. Mluvíme o nicneříkající korupci a pak jsme svědky toho, že 400 policistů honí korupci, pak jednu ženu vedou jako vraha v takzvaném medvědu. Na jednu stranu je to komedie, na druhou stranu je to důsledek, proč jsem zde,“ uzavřel Duka.