Maltézští rytíři dál bojují o pozemky v Březiněvsi za miliardy

Březiněves - Řád maltézských rytířů je zřejmě o krok blíž k navrácení lukrativních pozemků v Březiněvsi. K dispozici má totiž písemné dokumenty, které dokazují, že jejich majetek byl konfiskován až po 25. únoru 1948. Právě sporné datum je důvodem, proč Státní pozemkový úřad zatím navrácení neposvětil. Ve sporu maltézských rytířů a Prahy-Březiněvsi o pozemky jde o miliardy korun.

Podle Státního pozemkového úřadu rozhodlo tehdejší ministerstvo zemědělství o odebrání pozemků 24. února 1948, tedy den před hranicí, která církevní nároky umožňuje. Řád s tím ale nesouhlasí. „Předmětné rozhodnutí, které bylo sepsané 24. 2. 1948, bylo do výpravny dáno 25. 2. 1948 a vypraveno až 4. března roku 1948. Podle našeho názoru i podle dokumentů jednoznačně vyplývá, že byl majetek zkonfiskován až po 25. únoru 1948,“ tvrdí právní zástupkyně řádu Martina Zikmundová.

„Pokud existuje rozhodnutí, které bylo vydáno 24. února, tak to nebylo rozhodnutí komunistické vlády, ale předchozí demokraticky zvolené vlády,“ oponuje starosta Březiněvsi Jiří Haramul. Městská část s návratem pozemků maltézským rytířům nesouhlasí. Plánuje, že na nich v budoucnu bude škola, školka nebo sportoviště.

Pozemkový úřad o navrácení pozemků s tržní hodnotou kolem dvou miliard korun zatím definitivně nerozhodl, vše se proto bude řešit ve správním řízení. Maltézští rytíři do něj chtějí dodat i nově získané dokumenty. „Znovu budou veškeré dokumenty kontrolovány, budou mít účastníka správního řízení a SPÚ rozhodne buď ano, nebo ne,“ dodal ústřední ředitel Státního pozemkového úřadu Petr Šťovíček.

Maltézští rytíři trvají na vrácení pozemků v Březiněvsi (zdroj: ČT24)
Vydáno pod