Mach: Svobodní jsou jediní, kteří požadují omezit stát

Praha –  Nepřijímat euro či rovnou vystoupit z Evropské unie. To jsou některé z bodu Strany svobodných občanů, které v Interview Daniely Drtinové přestavil lídr Petr Mach. Nicméně některé unijní výhody jako je volný obchod a cestování by strana ponechala. Svobodným se nelíbí ani daně z příjmu fyzických osob, které chtějí zrušit. Požadují dobrovolnou účast v důchodovém systému. Podle Macha jsou Svobodní zároveň i jedinou stranou, která ve svém programu chce omezit stát a politickou moc.

AKTUÁLNĚ:

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina navrhl vládě vyjmout celý areál Pražského hradu z církevních restitucí. Mach se ale domnívá, že spor o Pražský hrad je zbytečný. „Vždy to byla místa ve společné správě státu a církve a myslím, že by to tak mohlo zůstat,“ podotkl. Dokud nemá Česká republika plnohodnotný parlament, mělo by se se všemi závažnými rozhodnutími počkat na novou sněmovnu. Zdůraznil ale, že Svobodní jsou pro odluku církve a státu. „Není správné, aby daňový poplatníci platili platy farářů. Na druhou stranu církve a jiné soukromé osoby by měly mít stejné podmínky například při provozování základních škol,“ doplnil.

Odluka by podle něj neměla trvat plánovaných třicet let; smlouva je podle něj nevýhodná. Ústava by totiž podle Svobodných měla zakazovat politikům zadlužovat stát dluhopisy i smluvně. „Pokud stát podepíše s církvemi smlouvu s tím, že se zavazuje jim platit šedesát miliard, tak je to zadlužení,“ podotkl.

PROGRAM:

Svobodní prosazují referendum o vystoupení České republiky z Evropské unie. V programu prohlašují, že když Česká republika vystoupí z EU, nebude muset zavést euro. „Vadí nám strašné kvantum nařízení, regulací, daní i systém dotací, které naše členství v Evropské unii přineslo,“ uvedl Mach. Volný obchod a svobodné cestování ale Mach považuje za pozitivní prvek evropské integrace. „Když hovoříme o tom, že by Česká republika mohla být nezávislým státem, který není v EU, tak jsme zároveň pro to, aby Česká republika setrvala v dohodě o volném obchodu a volném cestování,“ dodal.

Svobodní chtějí vyjednat v Bruselu výjimku, aby Česko nemuselo Euro vůbec zavést. Referendum o vystoupení z Evropské unie by strana chtěla uspořádat v roce 2017 s Velkou Británií. „Pokud Česká republika vystoupí z Evropské unie, tak získá zpět všechny pravomoci,“ zdůraznil. Podle něj totiž Česká republika v Evropské unii ztratila například právo určit si spotřební daně nebo DPH podle svého.

EKONOMIKA:

Svobodní ve svém programu chtějí nechat víc peněz v kapsách lidí a zrušit většinu státních dotací. „Když navrhujeme zrušení většiny státních dotací v objemu zhruba 100 miliard ročně, což je jedna patnáctina rozpočtu, tak zároveň chceme občanům tyto peníze nechat. Proto navrhujeme zrušení daně z příjmu fyzických osob,“ konstatoval Mach. Svobodní ale nechtějí nahradit tyto daně jinými zdroji. „Cílem Svobodných je snížit příjmy státního rozpočtu,“ dodal. „My bychom rádi zrušili všechny daně, ale to nejde, tak jsme si vybrali tu, která je podle nás nejhorší.“

SOCIÁLNÍ PROBLEMATIKA:

Důraz Svobodní kladou na dobrovolné zajištění v důchodovém systému. Zavedli by jen pevně určenou paušální platbu jednotlivce do průběžného systému a paušální státní důchod ve výšce sedmi či osmi tisíc korun. „Byl by pro všechny, kteří by se rozhodli platit tuto nízkou platbu do státního důchodového systému,“ dodal. Ti, co preferují současný systém, by v něm podle Svobodných mohli zůstat. „Kdo by se rozhodl pro větší samostatnost a nezávislost, ten by platil do systému nižší sazbu než dnes, ale výměnou za to by od státu očekával nižší důchod, ale ty ušetřené peníze by si mohl investovat a zajistit si vedle státního důchodu svůj soukromý,“ vysvětlil Mach.

Svobodní by ve zdravotnictví zavedli jen základní povinné pojištění, kam by spadala pouze první pomoc a záchrana života. Platba za každou osobu by byla stanovena nezávisle na příjmu pojištěnce. „Nám se nelíbí, že stát reguluje zdravotnictví poplatky. Ale z našeho pohledu, pokud by se někdo rozhodl mít pojistku, kde by byla spoluúčast pacienta (…) a bylo by proti tomu nižší pojistné, tak by měl na to právo,“ uvedl. Podotkl zároveň, že nižší pojistné je tam, kde pacient platí spoluúčast. „Chceme oddělit základní část, která by byla povinná a financovala by záchranu života, a pojištění nepojistitelných chorob. Na nemoc, která je pojistitelná, tedy přichází náhodně, by se lidé měli možnost pojistit u komerčních pojišťoven,“ řekl.

Svobodní navrhují transformaci sociálních dávek do jediné v podobě takzvané negativní daně. „Dnešní sociální dávky jsou často demotivační v tom smyslu, že vám dorovnávají příjem do životního minima,“ uvažuje Mach. Pokud si takový člověk přivydělá určitou sumu peněz například na brigádě, stát ho o tyto peníze připraví. „V negativní dani je to tak, že pokud si přivyděláte, tak se vám sníží státní dávka, ale spolu s tím přivýdělkem se vám životní standard zvýší,“ podotkl. V této sociální dávce tak má člověk stále motivaci si přivydělat a nemusí se strachovat, že když si přivydělá, tak si vůbec nepolepší.

KOALIČNÍ POTENCIÁL:

Strana svobodných občanů by byla ochotna podpořit menšinovou vládu. „Dáme jí své hlasy jen za jasně sepsaných podmínek (…) Budeme podporovat jen takové zákony, které budou rozšiřovat svobodu lidí,“ dodal. Zároveň by strana požadovala zrušení většinu úřadů, které jmenuje ve svém volebním programu, vyjednání výjimky ze zavedení eura a vyrovnání státního rozpočtu.

Svobodní jsou podle Macha nové tváře, kteří přicházejí do politiky proto, že neměli koho volit. „Svobodní jsou jedinou stranou, která chce omezit stát a chce, aby zůstalo více peněz občanům a jsme jediní, kdo předkládá konkrétní návrhy na omezení politické moci.“

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Program strany obsahuje pět hlavních bodů. Chtějí zrušit 26 úřadů, mezi zbytečné instituce řadí třeba Celní správu, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nebo Radu pro rozhlasové a televizní vysílání. Jejich zavřením by podle nich stát ušetřil ročně asi 64 miliard korun. Svobodní jsou také pro vystoupení z Evropské unie. Prosazují ale členství v Evropském sdružení volného obchodu. Zavést chtějí i takzvané lidové veto - tedy možnost referendem zakázat zákon schválený parlamentem. Strana svobodných občanů vznikla v únoru 2009. Na začátku října letošního roku měla přes 600 členů a víc než 1 300 příznivců. Své lidi mají Svobodní v obecních zastupitelstvech. V předčasných volbách se strana o poslanecká křesla uchází ve všech krajích. Voliče oslovuje na ulici i na sociálních sítích s hlavním heslem - Méně státu, více občanům. Pokud by se Svobodní dostali do sněmovny, jsou ochotni podpořit menšinovou vládu.