Policie chtěla po řidiči dýchnout v restauraci - šikana, nebo zákon?

Frýdlant nad Ostravicí - Do sporu s policií se dostal 25letý Jan Kubala. Za jízdu pod vlivem alkoholu přišel o řidičák a dostal pokutu 25 tisíc korun. Háček je ale v tom, že Kubala dýchal do policejního testeru dvě hodiny poté, co řídil - a mezitím popíjel s kamarády v restauraci.

Policisté Kubalu hledali, protože měli podezření, že řídil opilý a riskantní jízdou prý ohrožoval okolí. Našli ho v restauraci blízko Frýdlantu nad Ostravicí. Od té doby, co řídil, ale uplynuly dvě hodiny a Kubala mezitím vypil tři piva. Policisté chtěli, aby se Kubala podrobil dechové zkoušce a odběru krve; muž to odmítl s tím, že v restauraci pil. „Dechovou zkoušku, které je povinen se podrobit, odmítl. Není podstatné, jestli se cítí vinen nebo nevinen,“ popsal Bohuslav Dujka z odboru dopravy MÚ Frýdlant nad Ostravicí. 

Kubalu si policisté odvedli z restaurace v poutech a následně přišel trest. Úředníci vycházeli z domněnky, že zkoušku odmítl, protože pil. Kubala ale trvá na tom, že opilý neřídil, a připravuje odvolání. Krajský úřad v Moravskoslezském kraji tak bude muset řešit otázku, jestli policie mohla takto postupovat, i když nechytla Kubalu přímo při řízení. 

Tím, že nesouhlasil s odběrem krve, byl Kubala možná sám proti sobě. „Pokud by byl proveden dvojitý odběr, mohli bychom dnes s určitostí říci, jestli šlo o požívání alkoholu v horizontu dvou hodin, nebo zda neměl, či měl a jakou hladinu alkoholu v krvi, když přišel do restaurace,“ uvedl ředitel Ústavu soudního lékařství FN Ostrava Igor Dvořáček. 

Policejní šikana, nebo zákonný postup? (zdroj: ČT24)