New Job New Life pomáhá lidem z dětských domovů najít práci

Praha - Mladí lidé si po odchodu z dětského domova hledají práci velmi těžko. Se vstupem do samostatného života se jim proto snaží pomáhat projekt New Job New Life. V Senátu ho představila platforma Byznys pro společnost a Nadace Terezy Maxové. Ty spolupracují s firmami, které mladým lidem z dětských domovů a z ústavů nabízejí práci. V České republice vyrůstá mimo biologickou rodinu 24 tisíc dětí.

Mladí lidé z dětských domovů mají často zkreslené představy o práci, chybí jim i vzory pro vytvoření pracovních návyků. Problémem je i nedostatečné vzdělání a kvalifikace. Maturitu má jen zhruba procento dětí z domovů. Klíčovou částí projektu je proto vytvoření metodik pro zaměstnavatele, ale i pro dětské domovy. Ve firmách chtějí například autoři projektu vyškolit mentory, kteří by se mladým pracovníkům věnovali a dohlíželi na ně.  

V průzkumu společnosti Median hodnotili nápad pomoci zaměstnávat děti z dětských domovů manažeři 119 firem. Většině z nich se líbil. Čtvrtina podniků by do projektu šla kvůli společenské odpovědnosti, pětina by mladým chtěla dát šanci, desetinu by zajímaly i dotace od úřadů práce či z EU. Podle náměstka ministra práce Romana Chlopčíka mohou firmy, které přijmou mladého nezaměstnaného, získat na jeho mzdu od úřadu práce až 24 000 korun měsíčně na dobu až jednoho roku. Podporu mohou mít i na mentora.

Cílem projektu je každý rok pomoci 150 mladým lidem znevýhodněným na trhu práce. New Job New Life ale podle projektové manažerky platformy Byznys pro společnost Karolíny Sieglové rozhodně nechce žádnou pozitivní diskriminaci. Firmy nabízejí stejnou práci za stejných podmínek i jiným uchazečům. „Domlouváme se s firmami, aby proběhla běžná výběrová řízení. Je na firmě, aby se rozhodla, zda chce uchazeče z dětského domova zaměstnat,“ dodala. 

Projekt se zatím zkouší ve dvou krajích, od ledna se má rozšířit do celé ČR. „Setkali jsme se s velice vstřícnými reakcemi. Máme zpětné vazby, že jsou s těmito zaměstnanci velice spokojeni,“ řekla v rozhovoru pro Českou televizi Sieglová.

Rozhovor s Karolínou Sieglovou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod