Rath: Vítězná fotka Czech Press Photo dokládá absurditu mého věznění

Praha - Fotka Davida Ratha ve výtahu, s níž reportér ČTK Michal Kamaryt zvítězil v soutěži Czech Press Photo, dokládá podle bývalého hejtmana absurditu situace a ovládnutí země represivními složkami. Rath to uvedl v písemném vyjádření z vazby. Proces s Rathem dnes pokračoval výslechy dalších svědků.

Reportér Ratha zachytil ve chvíli, kdy přijížděl s eskortou výtahem k soudní síni. Díval se do objektivu přes úzké okénko výtahové šachty. „Výhra fotky 'Rath na řetězu' je charakteristická pro současnost, kdy represivní složky ovládly naši zemi,“ uvedl Rath.

Represivní složky podle exhejtmana zbavují svobody kromě něj také celou společnost: „Samozřejmě pod vzletným heslem boje s korupcí.“ Skrz kriminály a věznění lidí se pak podle Ratha nikdy lepší společnost nevytvořila: „Snad si to většina lidí začne uvědomovat, třeba i díky fotce této absurdní situace.“

Středočeské nemocnice musí kvůli kauze vracet miliony

V kauze Davida Ratha už je obžalováno celkem 11 lidí. Obžaloba označuje někdejšího hejtmana, Kateřinu Pancovou a Petra Kotta jako hlavní postavy korupce při zdravotnických a stavebních zakázkách ve Středočeském kraji.

Nemocnice Kolín a Příbram dotčené kauzou kolem exhejtmana musí kvůli případu vrátit regionálnímu operačnímu programu 58 milionů korun. Jde o evropské peníze, za které už přitom zakoupily zdravotnické přístroje. Společnosti, které přístroje dodaly, jsou v Rathově kauze mezi obviněnými. Nemocnice proto teď jednají se Středočeským krajem, který je jejich zřizovatelem, aby za ně peníze uhradil. Suma se ale nemusí vracet do Bruselu - zůstane v kraji a příští rok o ni budou moci zažádat jiné subjekty.

Jeden svědek uplácení odmítl, podle druhého byl tendr diskriminační

U Krajského soudu v Praze dnes vypovídal v Rathově kauze jednatel zdravotnické firmy Fresenius Medical Care David Prokeš. Podle něj se „v kuloárech“ hovořilo o tom, že Pancová s Kottem mají vliv na tendry ve Středočeském kraji, důkazy o tom ale prý nemá. Prokeš se vyjadřoval k zakázce na vybavení v nemocnici v Mladé Boleslavi. Naznačil, že zakázka mohla být předem „ušitá na míru“ a podmínky mohla splnit pouze společnost B. Braun Medical Care. Její manažer Jan Hájek je mezi obžalovanými. Podle něj jsou v Prokešových výpovědích rozpory.

U soudu vypovídal také Zdeněk Macháček, šéf firmy AMI, která se neúspěšně účastnila výběrového řízení u jedné z údajně zmanipulovaných zakázek na dodávky zdravotnického zařízení. Uplácení nebo ovlivňování Macháček odmítl.