Mladík dal na internet stovky filmů, má zaplatit 11 milionů

Brno - Krajský soud v Brně odmítl odvolání René Rozmahela, který na internetové hostingové servery Hellshare a Share-rapid nahrál celkem 372 filmů a nejméně 33 hudebních souborů, ke kterým neměl autorská práva. Brněnský městský soud jej za to odsoudil k tříletému trestu s odkladem na pět let a k úhradě jedenáctimilionové škody. Tento verdikt potvrdil i soud druhého stupně.

Mladý muž, který díla chráněná autorským zákonem na internet nahrál, dál šířil odkazy na různých diskuzních fórech. Podle žalobce tak zpřístupnil autorská díla veřejnosti. Mladík se neodvolával kvůli tomu, že by odmítal svou vinu, ale protože nesouhlasil s astronomickou částkou, kterou má distribučním společnostem uhradit. Soudce byl ale toho názoru, že jedenáctimilionová cifra přímo souvisí s prokázanou škodou, a tak není důvod výši trestu měnit.

Podobný případ nedávno řešil i Ústavní soud. Na něj se obrátil mladík z Liberecka, který ve svých šestnácti letech nabízel na internetových stránkách odkazy na filmy. Celkem jich bylo asi 2 500. Původně uloženou pětiměsíční podmínku mu sice zrušila lednová amnestie, ale mladík stejně musí distribučním společnostech uhradit škodu čtyři miliony korun.

Ústavní soud jeho stížnost zamítl s tím, že dává za pravdu předchozímu verdiktu Nejvyššího soudu. Ten v únoru uvedl, že šlo o kriminální čin. Pirát ale na svých webových stránkách neumisťoval celé filmy ke stažení, pouze odkazy na ně a také tzv. embedovaná videa z jiných serverů. Mladíka se zastala i Česká pirátská strana s tím, že odkazy jsou již přirozenou součástí webové sítě. Jeho obhajoba uvedla, že porušením zákona by pak byl i provoz populárních internetových vyhledávačů, které také zpřístupňují lidem internetový obsah.

Petr Malý o trestu za sdílení filmů (zdroj: ČT24)