Odvolací soud zpřísnil tresty za mačetový útok, jednomu z pachatelů o 12 let

Praha – Vrchní soud v Praze se zabýval odvoláním v kauze mačetového útoku v Novém Boru, podle jeho rozhodnutí stráví Vojtěch Husák ve vězení 17,5 roku, Jakub Žiga a Antonín Sinu pak 15 let za mřížemi. Sinu nakonec nebyl potrestán za ublížení na zdraví, ale za pokus o vraždu. Místo tříletého trestu mu tak odvolací instance vyměřila o 12 let víc. Žigovi soud verdikt potvrdil, Husákovi o rok a půl zpřísnil.

Odvolání po prvním rozsudku podával jak státní zástupce, tak odsouzení. Soud rozhodoval také o odvolání dvou mladistvých spoluobžalovaných, kteří si u krajské instance vyslechli 3,5letý a pětiletý trest. Jednomu odvolací soud verdikt potvrdil, u druhého naopak rozsudek zrušil a vrátil k novému projednání.

První rozsudek odsoudil útočníky za to, že se přišli do baru mstít za předchozí konflikt mezi servírkou a dvěma romskými mladíky, kteří do baru vstoupili s úmyslem zahrát si na automatech. Žena prý chtěla vidět jejich občanské průkazy a mladíci ji začali vulgárně urážet. Hosté se ženy zastali a vyvedli je, jeden host prý také jednoho z hochů udeřil. Romové se údajně krátce poté do baru vrátili s posilou a hosty bez varování napadli.

Jednomu ze zraněných mužů museli lékaři nahradit část lebky platinovou destičkou. Soudní psycholožka už dříve uvedla, že útok nebyl plánovaný, ale byla to akce vyvolaná hněvem. Dnešnímu zasedání nesměla kvůli nízkému věku dvou obžalovaných přihlížet veřejnost. Zájemci si tak mohli vyslechnout pouze samotné vyhlášení rozsudku, které musí být podle zákona veřejné vždy.

Novoborský starosta Jaromír Dvořák: „Bylo to příliš dlouhé, jsem rád, že už to skončilo, pro Nový Bor to byla opravdu ostuda.“

Podle Dvořáka se nyní situace v Novém Boru značně zklidnila. Ve městě je od té doby posílena městská policie o další dva lidi, funguje tam romská hlídka a asistenti. „Osvědčilo se nám to, loni jsme měli nejnižší kriminalitu za posledních deset let, letos to trochu pokazila prezidentská amnestie,“ dodal Dvořák.