Tahat soud za nos s neschopenkami bude obtížnější

Praha - Ministerstvo spravedlnosti i šéfové soudů se obrací na jednotlivé soudce s apelem, aby bez výjimky a striktně prověřovali zdravotní stav účastníků líčení, kteří se omlouvají ze zdravotních důvodů. Na výzvu kladou důraz především v případě velkých kauz, které se z tohoto důvodu neustále protahují. Za příklad neúměrně dlouhého řízení může posloužit případ možného tunelování severočeských konkursů.

V případu figurují konkursní správce Josef Vavřička a podnikatel Vladislav Větrovec, kteří podle obžaloby vytunelovali ze dvou podniků desítky milionů korun. Kauza se ovšem přes dva roky nepohnula z místa, protože se kvůli omluvenkám pouze hledá termín, kdy by bylo možné věc vůbec projednat. Obžalovaní se kvůli zdravotním důvodům omluvili dohromady už osmkrát.

S prodlužováním řízení mohou některé důkazy ztrácet na svém významu, zejména u svědků může docházet k zapomínání. Vladislavu Větrovci se průtahy vyplatily už v jiné kauze, kdy za podvody s konkursy se škodou přes 100 milionů sice dostal nepravomocně devítiletý trest, ale pro délku řízení se na jeho případ vztahovala amnestie prezidenta Václava Klause.

Neúměrně dlouhé líčení může pro obžalované znamenat nejen mírnější trest, ale dokonce jim může přinést odškodné za příliš dlouhý spor. Řada soudů tedy nyní posuzuje zdravotní stav obžalovaných přísnějším měřítkem. Třeba středočeský krajský soud už neakceptoval omluvu obžalovaného, ale nařídil jednání za dohledu lékaře, který například stanovil nutnost přestávek a podobně.