Druhý pilíř nemá podporu malých stran, většina by ho zrušila

Praha – Malé strany o sobě tvrdí, že jsou alternativou k těm, kteří nesli politickou odpovědnost v minulé Poslanecké sněmovně. Během předvolební superdebaty si společně notovali zejména při kritizování stávajícího důchodového systému. Všech pět malých stran, tedy KDU-ČSL, SPOZ, Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, hnutí ANO 2011 a Strana zelených, nesouhlasí zejména s existencí druhého pilíře ve stávající formě. A ti, kteří ho akceptují, si přejí větší inspiraci v západních státech se štědrým sociálním systémem.

Se zrušením druhého pilíře počítají například lidovci. „KDU-ČSL se domnívá, že druhý pilíř není potřeba a naše důchodová reforma s ním nepočítá,“ uvedl předseda strany Pavel Bělobrádek. Otázkou podle něj je, zda by investice do druhého pilíře přinesly peníze, které lidé očekávají. O své uložené finance by ale lidé přijít neměli. „Budou si je moci převést do třetího pilíře, s kterým počítáme,“ dodal. V opačném případě by si lidé peníze mohli vybrat zpět.

Také SPOZ souhlasí s tím, že stávající důchodový systém je neúnosný a měl by být zrušen „Byl přijat na truc, navzdory,“ dodal lídr strany Zdeněk Žák. Pokud má druhý pilíř fungovat, musí být podle Žáka ryze dobrovolnou záležitostí, na které by občané měli vydělat. „Nesmíme jim ho vnutit, protože jsme z občanů v minulém období dělali nesvéprávné lidi,“ domnívá se.

Hnutí Úsvit přímé demokracie prosazuje v dlouhodobém horizontu takzvaný švédský model v rámci druhého pilíře. „Je tam státem spravovaný fond, do kterého si lidé mohou navíc dobrovolně šetřit, ale je to státem garantované,“ vysvětlil předseda hnutí Tomio Okamura. Tyto peníze jsou pak jedinci vypláceny v důchodu. Ani on s druhým pilířem nesouhlasí, česká vláda by se měla podle něj inspirovat v některých západních modelech a nedělat z lidí „zkušební králíky“.

Andrej Babiš, lídr hnutí ANO 2011, se domnívá, že by druhý pilíř náš stát nepotřeboval, kdyby politici uměli lépe hospodařit. Takto by měl být povinný pouze na začátku. „Druhý pilíř je forma, jak kompenzovat nedostatek, tedy neschopnost politiků zařídit peníze pro lidi, kteří by si měli dopřát důstojný důchod,“ podotkl. Do povinného druhého pilíře jedince podle Babišových plánů přihlásí zaměstnavatel. „Pokud pak dospěje k názoru, že tam nechce být, tak tam nebude,“ dodal.

Strana zelených navrhuje minimální důchod, který by zajistil důstojnou penzi pro všechny, v kombinaci se švédským systémem individuálních účtů. Peníze z druhého pilíře by měly být převedeny na soukromé osobní připojištění.

  • Předvolební superdebata ČT autor: Jan Langer, zdroj: ČT24 http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5161/516071.jpg
  • Předvolební superdebata ČT autor: Jan Langer, zdroj: ČT24 http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5161/516069.jpg
  • Předvolební superdebata ČT autor: Jan Langer, zdroj: ČT24 http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5161/516070.jpg
  • Zdeněk Žák autor: Jan Langer, zdroj: ČT24 http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/52/5161/516072.jpg
  • Ondřej Liška o obnovitelných zrojích: „Obnovitelné zdroje by měly sloužit lidem snížit účty za energiii a elektřinu (…) Obnovitelné zdroje jsou nepochybně perspektivní. Ale to, že tady máme velkou lobby silných gigantů a že tady máme politiky napojené právě na tuto energetickou lobby, brání tomu, aby obnovitelné zdroje sloužily lidem.“
  • Tomio Okamura o odvolatelnosti politiků: „Je to funkční model z nejvyspělejších zemí typu Švýcarska, kdy si lidé na základě místního referenda sesbírají petici za odvolání daného politika a teprve na základě toho se vyhlašuje referendum.“
  • Andrej Babiš o svém členství v KSČ: „Moje kariéra tady v České republice nemá nic společného s mým členstvím v KSČ, na které nejsem pyšný. (…)Tehdy jsem tomu nerozuměl, viděl jsem to jako prostředek a nebyl jsem hrdina.“
  • Pavel Bělobrádek o tom, jak je důležité řádně vychovat děti: „My si neplatíme vlastní důchod, ale platíme důchod našim rodičům (…) Zásluhovost musí být nejen finanční, ale i to, zda daňový poplatník má děti, které potom budou platit nám naše penze.“
Předvolební debaty 2013 (zdroj: ČT24)

Komentář ČT k výběru hostů:

Česká televize pozvala do předvolební superdebaty zástupce devíti politických stran, které se kvalifikovaly volebním potenciálem v jednotlivých krajích. Volební potenciál sloužil České televizi jako klíč k výběru vždy osmi hostů do každého ze 14 krajských předvolebních speciálů. Do superdebaty pozvala Česká televize zástupce těch stran, které se svým volebním potenciálem v krajích nominovaly alespoň do dvou krajských debat, tedy patřily nejméně ve dvou krajích k osmi politickým stranám s nejvyšším volebním potenciálem. Takto se do závěrečné předvolební superdebaty nominovali zástupci stran ANO, ČSSD, KDU-ČSL, KSČM, ODS, SPOZ, SZ, TOP 09 a ÚSVIT. Aktuální volební potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by mohla strana v době provádění výzkumu hypoteticky získat, pokud by se k ní přiklonili všichni lidé, kteří její volbu reálně zvažují a zároveň nevylučují účast u voleb.