Traťovému komisaři hrozí kvůli smrti dívek při rallye až šest let

Praha - Státní zástupce obžaloval dvaadvacetiletého traťového komisaře kvůli smrti čytř mladých divaček při loňské rallye v Lopeníku. Za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví mu hrozí odnětí svobody na jeden rok až na šest let. K neštěstí došlo loni v listopadu. Závodní automobil vyjel mimo trať a smetl pět divaček. Čtyři dívky ve věku 7, 18, 18 a 20 let střet nepřežily.

Policie mladíka obvinila na konci srpna po devíti měsících vyšetřování. Zabezpečení tratě bylo podle policie v pořádku. Dívky ale v osudný okamžik stály v zakázané zóně. „Šlo tedy zřejmě o nedbalost mladého traťového komisaře. I když do jisté míry udělaly chybu i divačky, že porušily předpisy a šly blíže k trati. Pokud by je však komisař včas vykázal do bezpečné zóny, tak jak mu to nakazují národní sportovní řády, k fatální nehodě dojít nemuselo,“ uvedla tehdy policie.

Samotnou nehodu zavinil řidič a podepsal se na ní i poryv bočního větru. Způsob jízdy se ale nijak zásadně neodlišoval od ostatních soutěžících. Šlo navíc o řádně schválený závod na uzavřené trati, kde se o bezpečnost staral pořadatel. Podle policie proto nelze vyvozovat odpovědnost na posádce vozidla.´

Loni zemřelo při rallye v Česku pět diváků a dva navigátoři

Český Svaz rallye po tragické nehodě posílil bezpečnostní opatření. Pořadatelé například jednotně značí okolí tratí, obyvatelé obcí jsou upozorňováni na konání závodů a byl také snížen výkon některých typů závodních aut.

V minulém roce zemřelo při rallye v Česku pět diváků a dva navigátoři. Letos v červnu zemřela při amatérské rallyeové soutěži u Adolfova na Teplicku čtyřiačtyřicetiletá řidička. Na začátku října pak při havárii závodního vozu na Rallye Příbram zahynul dvaadvacetiletý spolujezdec.

Vydáno pod