Politolog: Kampaň byla nezvykle slušná

Praha – Kampaň před letošními parlamentními volbami byla neobyčejně slušná oproti minulosti, domnívá se politolog Aleš Balcar. Jedním z důvodů je možná i to, že strany nemají peníze a kampaně tak byly skromější. Volby přišly dříve než obvykle a partaje jsou ještě zadlužené z minula. Politolog také poukázal na to, že žádná ze stran nepředstavila komplexnější vizi.

„V těchto volbách negativní kampaň téměř neměla místo,“ řekl ve Studiu ČT24 Balcar. „Zastavili jsme Kalouska je jen slabý odvar toho, co jsme mohli vidět v minulosti,“ dodal s odkazem na billboardy SPOZ.

Kromě toho, že kampaně byly letos spíše levnější, obešly se i bez nosných témat, jakým kdysi byly například zdravotnické poplatky. Podle Balcara je to tím, že témata jako vstup do NATO, EU či důchodová reforma jsou v podstatě vyčerpány. Zbývá třeba otázka přijetí eura, ta ale vzhledem k současné krizi eurozóny není na pořadu dne.

Kampaň splní svůj účel, jen když je vidět a je všude; to letos naplnilo hnutí ANO Andreje Babiše. „Jeho kampaň byla nejbohatší v porovnání s ostatními stranami a jeho podpora v průběhu stoupala,“ uvedl politolog.

Kampaně však nejsou tím jediným, co může nerozhodnuté voliče – kterých přibývá – ovlivnit. „Může to být i to, co se objeví ve zprávách, třeba skandál zavedených stran. To může ovlivnit samotnou účast u voleb, ale i snahu voličů odevzdat protestní hlas, kterým zavedené strany odmítnou a zkusí tam dostat někoho nového,“ myslí si Balcar. Výsledky voleb budou známy v sobotu odpoledne.

Volební místnosti se otevírají dnes ve 14 hodin, volit je možné až do 22 hodin. Zítra mohou lidé k urnám dorazit od 8 do 14 hodin. 

Volební studio ČT začíná v sobotu už ve 13:30. 

Rozhovor s Alešem Balcarem (zdroj: ČT24)