Češi přišli volit pod paroží i mezi autodíly

Praha – První den předčasných voleb do Poslanecké sněmovny v Česku dnes ve 22:00 skončil. Během osmi hodin si cestu do volebních místností našly podle odhadu volebních komisařů zhruba dvě pětiny z více než osmi milionů voličů. Účast se ovšem v regionech dost lišila, roli v tom mohl sehrát nadcházející prodloužený víkend. Zbývající voliči budou mít příležitost odevzdat svůj hlas v sobotu od 08:00 do 14:00.

První volební den nepřinesl žádné větší komplikace, pouze v jednom volebním okrsku v Opavě muselo být hlasování zhruba na 40 minut přerušeno kvůli kolapsu členky volební komise. Volební komisaři opět vyrazili s urnami za lidmi, kteří nemohou přijít k volbám osobně - vězni, pacienty v nemocnicích nebo seniory v domovech důchodců. Ve věznicích musely projít volební urny z bezpečnostních důvodů rentgenem. Ke smutné události došlo ve volební místnosti ve Frýdku-Místku, kde zemřela 81letá žena.

Nemáte občanku? Nevadí, úřady drží pohotovost

K volbám můžou jít i lidé, kteří zjistí, že mají neplatný občanský průkaz. Na některých úřadech drží během obou volebních dní občankovou pohotovost - nový doklad vydávají po dobu voleb na počkání a zdarma. Služba je k dispozici například v Liberci, v Karlových Varech nebo Plzni. Nové občanské průkazy si můžou lidé vyzvednout vždy maximálně půl hodiny před uzavřením volebních místností. „Končíme ve 21:30, samozřejmě s ohledem na to, že když tu vyrobíme v půl desáté doklad, aby občan ještě stihl odvolit,“ říká Ivana Vítová z plzeňského magistrátu.

Přijít na úřad může každý, kdo občanský průkaz například ztratil, poškodil nebo mu vypršela doba platnosti. Podmínkou je, že novou občanku chce z důvodu uplatnění svého voličského práva. Stačí s sebou přinést dvě fotografie a na místě si vyplnit žádost. Nová „rychloobčanka“ platí jeden měsíc.

Volby 2013
Zdroj: ČT24

Volby v autoservisu i myslivně

Vedle nemocnic a věznic se volilo i v řadě bizarnějších volebních místností, například autoservisu, myslivně, karavanu nebo v mobilním domku. V Řípově na Třebíčsku museli kvůli volbám na pár dní omezit výměnu zimních kol – lidé zde totiž volí v místním autoservisu. K přeměně servisu na volební místnost stačilo málo – připevnit státní znak na zvedák pro auta.

Volební místnost ve Staré Libavé na Olomoucku zase zdobí hlavy divočáků, jelenů, ale třeba taky jezevec. Obec žádnou vhodnou místnost nenašla, a tak se volí v myslivně. „Je to jedno. Hlavně že je kde volit. Nevadí, že to není obecní úřad,“ soudí místní obyvatelka Veronika Soušková.

Ve Stajce na Jindřichohradecku zase lidé poprvé v historii volí v mobilním domě. Obec opravuje místní knihovnu, kde je tradiční volební místnost, a tak si půjčila mobilní domek.

Volby zasáhly i do jihlavského festivalu, voliči dostanou slevu na suvenýry

Volí také hosté a diváci na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Návštěvníci jihlavských kinosálů to mají nejblíže do volební místnosti na gymnáziu v centru města. Během prvních deseti minut voleb jich s voličským průkazem přišlo osm. Náhradních souborů hlasovacích lístků tady mají připravených několik stovek. „Protože jsme přímo naproti kinu Dukla, jsme tady tři, kteří zapisujeme jen voličské průkazy, aby se nedělaly dlouhé řady,“ říká členka volební komise Lucie Lukšů.

Souběh s volbami se projevuje napříč celou programovou nabídkou festivalu. Diváci uvidí např. dokumenty z historie voleb i z průběhu volebních kampaní včetně unikátních záběrů z národního archivu. Připraveny jsou také besedy s kandidáty letošních prezidentských voleb nebo s některými bývalými českými premiéry. Diváci s voličským průkazem získávají také slevu na suvenýry ve festivalovém obchodě.

V Barchovicích se volební urna už ani neuklízí

Supervolební rok zažívají v Barchovicích na Kolínsku, kde se letos volí čtyřikrát. Teď volí poslance, začátkem roku prezidenta. V dubnu hlasovali o novém vedení obce, když se rozpadlo zastupitelstvo. Nové se ale nepodařilo ustanovit, a proto se volby musí opakovat ještě v listopadu. „Volební místnost je stále připravená, už se ani neuklízí,“ říká starostka obce Helena Kurelová.

Pro vězně jsou volby vítaným rozptýlením

Vězňům jedné z nejtěžších káznic v zemi v Mírově na Šumpersku přinesly volby hlavně rozptýlení. Volební komise vyrazila do mírovské věznice chvíli po otevření volebních místností a urna musela při příjezdu do věznice projet rentgenem.

Někteří z mírovských vězňů využili svého práva po delší době; politickou situaci začali sledovat, jak uvedli, až za mřížemi káznice. Rozhodovali se prý většinou na základě televizních volebních debat i debat v rádiích. Mezi prvními přišli v Mírově odvolit dva doživotní vězni, následovali je pak ostatní odsouzení za méně závažné trestné činy. „Jsou to moje první volby ve věznici, chtěl jsem, aby se to venku zlepšilo pro mou rodinu. Pro některé je to zpestření, líp ten den uteče,“ řekl Martin Č., který má ve vězení za sebou již šest odpykaných let. Podotkl, že volební atmosféru sledoval prostřednictvím televizní obrazovky. „Jsem na cele sám, tak jsem přepínal podle sebe.“ Na Mírově si trest odpykává 359 vězňů. Do zvláštního seznamu voličů se přihlásilo 232 z nich.

Volby ve věznici Mírov
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Ve věznici v Kuřimi, která patří k největším na jižní Moravě, se voleb zúčastnilo 210 ze 450 odsouzených. Hlasovat mohli dnes odpoledne, kdy z kuřimské radnice dorazila do nápravného zařízení okrsková komise. O nynější volby byl menší zájem než o lednové, v nichž občané vybírali novou hlavu státu. Tehdy hlasovalo 360 odsouzených. 

Členka volební komise v Opavě skončila v nemocnici

Kolaps volební komisařky zavinil čtyřicetiminutové přerušení hlasování. Krátce před třetí hodinou odpoledne, kdy do komise dorazil náhradník, mohly volby pokračovat. „Krátce po otevření volebních místností v Opavě došlo k nečekané události, kdy ve volebním okrsku 42 v Základní škole Edvarda Beneše zkolabovala jedna z členek volební komise, paní bylo přes sedmdesát let,“ uvedla mluvčí opavského magistrátu Lada Dobrovolná. Ze zákona mohou být volby přerušeny jen na jednu hodinu.

Pražany navede k urně speciální mapa

Magistrát hlavního města připravil pro voliče speciální mapu, která jim po zadání jejich adresy poradí, do kterého volebního okrsku patří a kde jsou příslušné volební místnosti. „V jednoduché elektronické mapě je přehledně zaneseno všech 1 143 pražských volebních okrsků. Uživatelům stačí pouze zadat adresu trvalého bydliště a zobrazí se jim detail příslušného okrsku s vyznačenou volební místností a její přesnou adresou,“ uvedla radní Eva Vorlíčková. Po uzavření volebních místnostní budou v mapě i průběžné a konečné výsledky.

„On-line mapa dokáže uživateli nabídnout také praktickou informaci o tom, kudy vede nejkratší trasa z jeho bydliště, ať už pojede autem, na kole nebo do volební místnosti půjde pěšky,“ dodal primátor hl. m. Prahy Tomáš Hudeček.

Volební mapa by mohla být první v řadě dalších podobných aplikací, které obyvatelům i návštěvníkům metropole usnadní přístup k praktickým informacím. Do budoucna by mohly vzniknout například mapy dopravních uzavírek nebo parkovacích zón.

Jak vypadala sněmovna v letech 1992 až 2013? Podívejte se na Infografiku.