Zemanův plán: Nejdřív ustavit sněmovnu, až poté jednat o vládě

Praha - Prezident Miloš Zeman nastínil své preference povolebního vývoje politické situace. Strany, které voliče vyšlou do sněmovny, by podle něj měly v první řadě dolní komoru ustavit, čili zvolit její vedení, a teprve poté jednat o vládní koalici. V případě, že by dohoda na vládě vázla, je ochotný vítězi voleb v jednání pomoci.

Předpokládám, že nejdřív musí proběhnout ustavující schůze sněmovny, kde se volí předseda. Teprve potom začínají jednání o vládě, protože vláda má dostat do třiceti dní důvěru, a není-li sněmovna akceschopná a nemá předsedu, není schopná zasedat a důvěru projednávat," uvedl pro Českou televizi prezident Miloš Zeman krátce poté, co odvolil. V perspektivě, kterou prezident navrhnul, by se tak do jednoho měsíce mělo vejít dohadování programového prohlášení i jednání o obsazení ministerských postů.

Pokud se po víkendových volbách ukáže, že jde vládní koalici sestavit jen s velkými obtížemi, je připraven vítězi voleb pomoci. „Budu respektovat úspěch té strany, která ve volbách uspěje,“ podotknul. „Pokud jde o postup vytvoření koalice, záleží to na jednání mezi jednotlivými politickými stranami, prezident se nemá plést do všeho. Pokud by se ukázalo, že koalice je obtížně sestavitelná, pokusím se vítězi voleb pomoci.“

Politolog Kunštát: Prim hrají lídři, nikoli prezident

Podle politologa Daniela Kunštáta byla ovšem dosavadní politická praxe taková, že povolební vyjednávání začala záhy po oznámení výsledků voleb, a nikoli až po ustavení sněmovny. „Sestavování vlády a sněmovny jsou dva souběžné procesy. Ve chvíli, kdy politické strany diskutují o sestavení vládní koalice, ruku v ruce s tím diskutují i o tom, jak bude vypadat vedení sněmovny,“ podotýká. „Ve strategických hrách o budoucí vládě totiž hraje velmi důležitou roli to, jaká bude struktura vedení sněmovny, kolik členů vedení sněmovny bude mít vládní koalice, kdo bude předsedou a podobně.“

Ústavní role prezidenta tak podle Kunštáta začíná teprve ve chvíli, kdy je povolební situace natolik komplikovaná, že nejsou stranické reprezentace schopné se dohodnout.