Návrat Lessyho? Soud zastavil trestní stíhání

Praha - Pražský městský soud zastavil trestní stíhání odvolaného policejního prezidenta Petra Lessyho obžalovaného z pomluvy a zneužití pravomoci. Rozsudek zní, že trestní stíhání bylo od počátku vedeno nezákonně a bylo nepřípustné. Rozhodnutí je pravomocné. Lessy na jeho základě bude usilovat o návrat do funkce. Ministr vnitra v demisi Martin Pecina už naznačil, že je ochoten se s Lessym kvůli řešení možného dvojvládí u policie sejít.

Policie hlavně musí zůstat stabilní

Pecina počítá s tím, že se s Lessym i Červíčkem dohodne tak, aby byla zachována stabilita policie. Ministerstvo bude muset zřejmě Lessymu i uhradit roční plat, který činil něco přes 70 tisíc korun hrubého měsíčně. Pecina prý chce zjistit, zda Generální inspekce bezpečnostních sborů při vyšetřování Lessyho případu nepochybila.

Lessy zatím rozhodnutí dostal pouze do datové schránky. Předpokládá, že poštou je obdrží v úterý. „V tom okamžiku nabude právní moci. Neexistuje proti němu opravný prostředek. Ministrovi vnitra podám žádost o přezkumné řízení. Na jejím konci by mělo být zrušení mého propuštění ze služby,“ řekl Lessy. Policejním prezidentem je nyní Martin Červíček.

Petr Lessy
Zdroj: ČT24

Lessy je ochoten postavit se znovu do čela policie. Záviset ale podle něj bude hodně i na osobě nového ministra vnitra, který vzejde z nynějších parlamentních voleb.

Petr Lessy o rozsudku

„Je to v každém případě důležitý signál jak pro policisty, tak ostatní obyvatele. Takové nepravosti nemohou zůstat bez povšimnutí. Člověk musí za pravdu bojovat.“

Pražský městský soud v Lessyho případě rozhodl už minulý týden. Oficiálně ale verdikt doteď nikdo nepotvrdil.

Státní zástupce bývalého policejního prezidenta vinil z pomluvy a zneužití pravomoci. Údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi. Lessy vinu od počátku odmítá. Bývalý ministr vnitra Jan Kubice ho ale po obvinění inspekcí loni v srpnu z funkce odvolal.

Policie
Zdroj: Jan Homolka/ČTK
Vydáno pod