Vystřízlivění pro Zemanovce. Sněmovna bude bez nich

Praha - Strana práv občanů ZEMANOVCI se ani napodruhé nedostane do sněmovny, nepřekročila potřebnou pětiprocentní hranici. V předčasných volbách získala pouze 1,51 procent hlasů. Strana neuspěla ani ve volbách v roce 2010, kdy dostala 4,33 procenta. Politolog Tomáš Lebeda to pokládá za jednoznačný neúspěch. „V minulých volbách Zemanovci neměli svou vládu a svého prezidenta,“ připomněl. Před SPOZ byli zelení, Piráti a Svobodní se ziskem zhruba od dvou do 2,6 procenta hlasů. Předseda SPOZ Zdeněk Štengl nevyloučil na základně prohry rezignaci. O rezignaci na svůj post uvažuje i krajský předseda Vratislav Mynář.

„Mám podíl viny, poradím se se svými kolegy. Uděláme si rozbor,“ řekl Štengl. Nemyslí si, že stranu poškodilo spojení s prezidentem Milošem Zemanem. Ministra dopravy Zdeňka Žáka volební výsledek mrzí. Jediným měřítkem úspěchu je podle něj volební zisk. „Chyba se stala u nás, výsledek je špatný. Dneska nemá smysl svalovat vinu na někoho jiného,“ dodal kandidující ministr vnitr Martin Pecina.

Mynář se o dalších krocích poradí se Zemanem

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář, který byl lídrem Strany práv občanů - zemanovci ve Zlínském kraji, zváží kvůli neúspěchu strany odchod z postu krajského předsedy. Výsledkem voleb byl 'do značné míry překvapen'. „Měl jsem pocit, že jsme udělali maximum,“ řekl.

Podle něj musí SPOZ výsledek přijmout a poučit se z něj. „Voliči nám vystavili stopku, ale všechno zlé je pro něco dobré. Po prezidentské volbě se k nám přihlásila řada lidí, někteří možná ne s čistými úmysly. Nyní dojde k určité obrodě SPOZ,“ doplnil Mynář s tím, že o dalším postupu se bude radit i s prezidentem Milošem Zemanem.

Šlouf: Za všechno může amaterismus apoštolů

Podle Miroslava Šloufa je jedinou šancí na záchranu SPOZ okamžitý mimořádný sjezd. Z volebního výsledku ZEMANOVCŮ nemá radost. „Když chce mít člověk úspěch, musí dlouho a tvrdě pracovat. (Vedení strany) si myslelo, že z nicnedělání bude najednou úspěch,“ řekl Šlouf. Amatérismus takzvaných apoštolů, jak se označují lidé ve vedení strany, vyústilo v dnešní výsledek voleb, myslí si. Šlouf byl zvolen na první místo pražské kandidátky SPOZ, předsednictvo ho ale z kandidátní listiny odstranilo. Od té doby je s vedením strany ve sporu.

Domnívá se, že pokud se strana bude i nadále chovat arogantně, bude to znamenat její konec. „Jedinou záchranou je bezprostřední svolání mimořádného sněmu,“ poznamenal.

Politologové: Prezidentská strana neuspěla, je to vzkaz od voličů

Podle Štengla se sjezd svolává buď jednou za dva roky, nebo poté, co po svolání mimořádného sjezdu budou volat tři pětiny předsedů krajských organizací. „Takže já budu respektovat to, co předsednictvo navrhne,“ řekl Štengl. Vedení strany se podle něj k otázce mimořádného sjezdu sejde do 14 dnů.

„Pro ČSSD to moc nemění, bude se muset vypořádat s tlakem prezidenta republiky. Buď se emancipuje, nebo podvolí. Pro SPOZ je to ale jednoznačně neúspěch. V minulých volbách totiž neměli svou vládu a svého prezidenta. Myslím, že je to určitý vzkaz od českých voličů,“ uvedl Lebeda. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky oslabil neúspěch SPOZ přímý vliv prezidenta Zemana. Hlava státu podle něj nyní má jednat se všemi, kteří ve volbách uspěli.

Podle politologa Michala Klímy se jedná o velké oslabení 'prezidentské strany'. „Možná by se ukázalo, že politický výtah, což byl současný prezident, který s sebou vynesl rozpačité osoby a skupiny, nezafungoval,“ uvedl Klíma. „Po fungování pana prezidenta za posledních 10 měsíců tady začla klíčit určitá nedůvěra,“ dodal.

Podle posledního exkluzivního průzkumu pro Česou televizi měli podle 5. vlny volebního modelu Zemanovci čtyři procenta.

Vydáno pod