Filip: „Už nebude platit, že se s někým nemluví“

Praha - Komunisté jsou s výsledkem voleb spokojení, nijak bouřlivě ale neslaví. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je důležité zejména to, že už nebude nadále platit, že se s někým nemluví. „Myslím, že ten hlavní cíl - zvýšit autoritu ve společnosti, KSČM plní. Komunisté chtějí jednat s každým, kdo překročí pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny,“ prohlásil předseda KSČM. Strana získala ve volbách 14,91 procenta hlasů.

Levice nedosáhla takového výsledku, jaký se předpokládal. „To je pravděpodobně výsledek toho, že ještě velké peníze vložené do kampaně stačí ovlivnit mnoho lidí. Je evidentní, jak se vedla ta která kampaň,“ podotkl Filip.

Ve volbách zabodovalo Babišovo hnutí ANO, které si oproti předvolebním průzkumům ještě polepšilo. Podle Filipa je to dáno i tím, že voliče zřejmě zajímají více „povrchové“ záležitosti a méně se už starají o politické programy stran.

Vývoj podpory KSČM ve volebních modelech TNS Aisa
Zdroj: ČT24/TNS Aisa

Podle Filipa ostatní strany strašily občany České republiky. Komunisté proto začali rozdávat čokoládové čerty. „Říkali jsme, že se nás není potřeba bát. Chtěli jsme ukázat čerta jako přívětivou figurku. Rozdali jsme kolem 30 tisíc kusů,“ poznamenal šéf KSČM.

Funkce ve sněmovně podle výsledků, žádá Filip

„Jsem přesvědčen o tom, že se konečně při tom výsledku začne plnit to, co my máme dlouhodobě v programu – že Poslanecká sněmovna bude obsazována do funkcí podle principu poměrného zastoupení, a to bych si velmi přál,“ konstatoval Filip. KSČM by podle svého šéfa chtěla mít post ve vedení dolní komory a také tři předsednická křesla ve sněmovních výborech, komisích a stálých delegacích.

Filip také kritizoval chování politických stran koalice, které vyhrály v roce 2010 a které podle něj nenechaly ani přednést program opozičních stran občanům. „Vypadá to, že se do sněmovny dostane 7 stran, kdyby někdo někoho opomíjel, tak by udělal hrubou politickou chybu,“ prohlásil Filip. Vyjednávací tým komunistů má tvořit šéf strany, některý z místopředsedů a budoucí šéf poslaneckého klubu.

Komunistická strana Čech a Moravy
Zdroj: ČT24

Lidé chtějí změnu politické kultury, míní Filip

Podle předsedy komunistů by kvůli většímu počtu stran ve sněmovně měl prezident na začátku vyjednávání o vládě svolat schůzku předsedů všech stran. Předešlo by se tak nedorozuměním. Voliči podle něj jasně vzkázali, že pokračování dosavadní politiky je v Česku nepřípustné. Výsledek TOP 09 a ODS označil Filip za debakl. „Požadavek občanů je zřetelný a je to požadavek na změnu politické orientace, na změnu politické kultury. Programové priority, které měly TOP 09 a ODS, prohrály, a to zcela. Je potřeba politický program nové vlády postavit na zcela nových prioritách,“ uvedl šéf KSČM.

Vojtěch Filip k dalším krokům KSČM

„Jsme připraveni na všechny možné role – opoziční roli už máme vyzkoušenou. Navíc je řada neprojednaných návrhů zákonů, které jsme předkládali v minulém volebním období, které pravicová vláda vůbec nechtěla projednávat. Podle toho, jak se rýsuje výsledek, je možné přijmout třeba zákon o referendu.“

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš očekává „chaotizaci politické scény“, když levice nezíská ve sněmovně nadpoloviční většinu. Hrozí podle něj, že příští vláda zase nevydrží celé funkční období a rozpadne se. Pro komunisty bude prý důležité, koho si zástupce vítězné strany pozve k jednáním jako prvního a „kam až rozevře svou náruč“.

Komunisté se těsně před volbami sešli s ČSSD. Filip ale odmítl, že by se bavili o případné koalici či podpoře menšinové vlády. „Ta schůzka byla o církevních restitucích. KSČM se líbila nabídka sociální demokracie, že by byl přijat zákon o ročním moratoriu na tento zákon,“ konstatoval Filip.

Komunisté sledovali postupné zveřejňování výsledků ve svém sídle v ulici Politických vězňů s mírnou nervozitou. Šéf strany Vojtěch Filip dorazil do štábu před 16:00. Na místě byli už místopředsedové a někteří lídři z regionů.

V roce 2010 komunisti získali 11,27 procenta hlasů. Podpořilo je 589 756 voličů a voliček. O čtyři roky dřív měli téměř o 100 tisíc příznivců víc, získali 12,81 procenta hlasů. V roce 2002 hlasovací lístek KSČM vhodilo do uren 882 653 lidí, tedy 18,51 procenta volících.