Velký otazník pro ČSSD - s kým do koalice?

Praha – Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka hodlá vést přípravy na jednání o nové vládě. Jeho strana získala v předčasných volbách do sněmovny 20,46 % hlasů a vyhrála. Po sečtení 100 % okrsků jsou varianty pro koalice následující: ČSSD, KDU-ČSL a hnutí ANO, nebo ČSSD, KSČM a hnutí ANO, případně ČSSD, ANO a Úsvit. Nicméně variantu, že by do koalice šel i Úsvit, jeho předseda Tomio Okamura odmítl.

ČSSD v šestých volbách do sněmovny v novodobé historii České republiky získala 50 křesel, vládnout sama tak ani zdaleka nemůže. Moc by jí nepomohla ani případná koalice s KSČM – dohromady by to dělalo 83 křesel. Samotná sociální demokracie nemůže jít ani s hnutím ANO (97 křesel).

Tříčlenná koalice ČSSD s KSČM a ANO by však zajistila 130 křesel. Pravděpodobně se zatím nejeví ani koalice ČSSD s hnutím ANO Andreje Babiše a KDU-ČSL (111). „Neumím si představit při programu ČSSD, že bychom ji podpořili, potřebujeme stabilitu pro investory a nízké daně,“ řekl Babiš. ANO chce podle něj zabránit nástupu levice s podporou komunistů.

Do vlády nechce ani Úsvit Tomia Okamury. „Hnutí Úsvit přímé demokracie podpoří jakoukoliv vládu, která mu pomůže prosadit zákon o obecném referendu. Přímo do vlády uskupení nechce,“ uvedl Okamura. Pravicová vláda by pak dala celkem 103 křesel za předpokladu, že by se jí účastnila TOP 09, ODS, KDU-ČSL a ANO.

  • Sněmovna - možné koalice zdroj: ČSÚ
  • Sněmovna - možné koalice zdroj: ČSÚ

Jakoukoli účast ve vládě ale vyloučil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Opozice podle něj patří k demokracii. Schwarzenberg očekává, že na vládě se budou podílet vítězná ČSSD, hnutí ANO a KSČM. Podle Schwarzenberga to prosadí prezident Miloš Zeman. Občanskou demokracii podle úřadujícího předsedy Martina Kuby stihla drtivá porážka a neumí si představit vládu, kterou by ODS měla podporovat nebo se na ní podílet. Předčasné volby podle něj nic nevyřešily a sněmovna bude v novém složení jen složitě sestavovat silnou vládu.

A jak je to s preferenčními hlasy?

  • Preferenční hlasy zdroj: ČSÚ
  • Preferenční hlasy zdroj: ČSÚ

Vítězem v počtu získaných preferenčních hlasů ve sněmovních volbách se v absolutních číslech stal předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Dostal jich od svých voličů zhruba 37 800. Na druhém místě skončila lídryně ODS Miroslava Němcová s přibližně 26 800 preferenčních hlasů. V přepočtu na procenta ale Němcová nad Schwarzenbergem zvítězila. Oba vedli kandidátky svých stran v Praze.

Němcová od svých příznivců u volebních uren získala 38,2 procenta preferenčních hlasů. Tolik procent voličů ODS v Praze zakroužkovalo její jméno. Schwarzenberg tímto způsobem získal asi 28 procent hlasů od svých příznivců.

Na třetím místě se v počtu preferenčních hlasů v absolutních číslech umístil jihomoravský hejtman a místopředseda ČSSD Michal Hašek; získal zhruba 25,5 tisíce preferenčních hlasů a překonal svého stranického předsedu Bohuslava Sobotku na téže kandidátce přibližně o 3 400 hlasů.

Jaké jsou výstupy z krajů?

ČSSD zvítězila v devíti krajích; v Čechách bodovala na Karlovarsku, jihu Čech, Vysočině a v Pardubickém a Plzeňském kraji. Prvenství si připsala také ve všech krajích moravských, přičemž její vůbec nejlepší zisk je z Moravskoslezského kraje, kde pro ni hlasovalo 26,38 procent voličů.

Nové hnutí ANO Andreje Babiše opanovalo sever republiky – zvítězilo ve středních Čechách a v pásu od Chomutova po Hradec Králové, čili v Královéhradeckém, Ústeckém a Libereckém kraji; v posledních dvou zmíněných regionech také získala nejvíce hlasů – shodně po 21,29 procentech.

Strany „staré pravice“ bodovaly v Praze. Hlavní město je jediným krajem, kde nevyhrála ČSSD ani ANO, prvenství zde má TOP 09 s 23,03 procenty. Nejlepší zisk si zde připsala i ODS – hlasovalo pro ni 11,99 procent Pražanů.