Okamura: Podpoříme kohokoli, kdo je pro přímou demokracii

Praha - „Je skvělá situace, že mnoho občanů chce přímou demokracii, a my poneseme odkaz TGM, který z Československa chtěl druhé Švýcarsko,“ pozitivně hodnotil výsledky voleb lídr Úsvitu Tomio Okamura. Zatímco do Poslanecké sněmovny hodlá hnutí vtrhnout plnou silou a hned se pustit do prosazování svého hlavního cíle – přímé demokracie – do vlády se podle Okamury nehrne. Za všemi kandidáty svého hnutí přitom Okamura stojí, a to i za Vítem Bártou, kterého považuje za „oběť politicko-ekonomické mafie“. Bártu ale voliči do Poslanecké sněmovny nakonec neposlali.

„Dosavadních sedm procent je dobrý výsledek vzhledem k tomu, že jsme měli na kampaň nejméně peněz a že nás mnohá média sabotovala,“ řekl Okamura.

Do sněmovny kandidoval i exposlanec Vít Bárta. „Vít Bárta je z mého pohledu typickou obětí politicko-ekonomické mafie v České republice,“ myslí si Okamura, podle něhož to byl právě Bárta, kdo pomohl odhalit korupci v oblasti stavby silnic a dálnic. „Já mu jen dal možnost se veřejně obhájit,“ řekl Okamura.

Bývalý předseda Věcí veřejných Vít Bárta, který v Plzeňském kraji kanditoval za hnutí Úsvit přímé demokracie, se do Poslanecké sněmovny nedostane.

Tomio Okamura prý věří všem svým kandidátů a u žádného z nich se nebojí, že by zradili program hnutí a dostali se do pozice takzvaných odpadlíků. „Jsem rád, že jsou to lidé, které znám dlouhou dobu a kteří dlouhodobě podporují myšlenku přímé demokracie,“ řekl Okamura.

Vývoj podpory hnutí ÚSVIT ve volebních modelech TNS Aisa
Zdroj: ČT24/TNS Aisa

Tomio Okamura:

„Budeme kompaktní, budeme silní, budeme formací, která bude za přímou demokracii bojovat v jednom šiku.“

„Podpoříme jakoukoli koalici, která nám umožní prohlasovat obecný zákon o referendu bez výjimek,“ uvedl Okamura. Právě tento zákon je podle něj klíčem k tomu, aby v Česku vládli občané, ne zkorumpovaní politici. „Aby občané měli poslední slovo,“ uvedl Okamura.

T. Okamura ve volebním štábu
Zdroj: ČT24/Alžběta Vejvodová

„Zákon o referendu má v programu celá řada stran, otázkou je, jestli některá strana podpoří zákon o všeobecném referendu bez výjimek,“ uvedl Okamura.

Hnutí Úsvit podle Okamury do vlády nemíří, vyjednávat je ale připraveno prakticky s kteroukoli stranou. „Budeme státotvornou stranou, budeme stranou, která bude spojovat, a nikoli rozdělovat. Odmítáme politikaření a hádání. Čekáme, zda nás vítěz voleb osloví,“ uzavřel Okamura, který je připraven vzdát se senátorského mandátu, pokud bude zvolen poslancem.

Podnikatel v turistice Tomio Okamura je v politice aktivní teprve druhým rokem. Už loni na podzim se stal jako nezávislý kandidát senátorem. Kandidoval také na prezidenta. Do voleb ale nakonec nezasáhl - podle soudu neměl dost podpisů pod peticí na svoji podporu. Letos na jaře založil nové politické hnutí Úsvit přímé demokracie. Během několika měsíců začaly toto hnutí podporovat tisíce lidí. Do voleb hnutí vyslalo desítky kandidátů ve všech krajích. Znělku natočilo muzikantské duo Eva a Vašek. Úsvit hned napoprvé uspěl a někteří jeho kandidáti se dostali do sněmovních lavic. Teď budou ve sněmovně prosazovat třeba i snížení počtu poslanců o více než polovinu. A ze senátora Okamury bude poslanec: obojí ale být nemůže. Podle zákona mu se vstupem do sněmovny senátorský mandát zaniká.