Gross: Můj vztah s Babišem je přeceňovaný. Zeman měl ČSSD díky mně

Praha – Bývalý premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross vidí aktuální situaci, v níž se jeho bývalá strana nachází, jako „velmi složitou.“ Řekl to v exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi. Zároveň je ale rád, že ČSSD předčasné volby vyhrála, a potěšil ho i výsledek hnutí ANO. Spokojen je i s prohrou SPOZ.

Podle Grosse by mohl nový vítr do české politiky přijít od hnutí ANO Andreje Babiše. Se slovenským podnikatelem byl přitom Gross spojován v souvislosti s privatizací Unipetrolu. „Se mnou bylo spojováno tolik takzvaných kauz, že v tom ztrácím někdy přehled,“ řekl. „Myslím, že pan Babiš je teď tak vytížený, že nemá čas na nějaké staré vztahy a vzpomínky. Naše vztahy nikdy nebyly tak blízké, jak se tradovalo,“ dodal Gross.

Rozdíl mezi ANO a Věcmi veřejnými je podle něj velký. „Vidím ho v osobnostech. ANO není pouze Babiš, ale řada dalších lidí - Komárek, Zlatuška. Z veřejného prostředí mají pevnou pozici, aby s ní byli ochotni hazardovat. Babiš je natolik etablovaná osobnost i v obchodním prostředí, že bude chtít svou úlohu sehrát důstojně a odpovědně,“ uvedl Gross, jehož Miloš Zeman označil za svůj omyl v politice. „Nebudu hodnotit pana prezidenta, každý má na něj svůj názor. Byl jsem ve vedení ČSSD dřív než on. Určitě jsem byl ten, který v roce 1993 způsobil, že byl Zeman zvolený předsedou ČSSD, byť mě to může v určité fázi mrzet,“ uvedl Gross.

Toho překvapil výsledek SPOZ. S 1,5 procenta strana, jejímž čestným předsedou je právě Zeman, utrpěla těžkou prohru. „Překvapilo mě to dost. Čekal jsem, že budou bojovat o pětiprocentní hranici. Jejich kampaň mi někdy připadala zvláštní, ale na určitý elektorát lidí mohla působit pozitivně. Nakonec se ukázalo, že nikoli, a z tohoto pohledu mě ten výsledek potěšil,“ řekl bývalý ministr vnitra.

Podle Grosse je teď v těžké pozici předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Bude to složité pro celou ČSSD. Bude zapotřebí, aby se ve střednědobém horizontu potvrdil mandát lidí z vedení. Nejsou tam ideální vztahy, a pokud má vzniknout stabilní vláda, má vzniknout na základě dohod lidí se silným a nezpochybnitelným mandátem. Je zapotřebí, aby partneři, kteří budou vést jednání s reprezentací ČSSD, měli jistotu, že jednají s lidmi, kteří budou vést ČSSD i za pár měsíců.“

Gross by jako přijatelnou viděl koalici s hnutím ANO a KDU-ČSL. „Jsem rád, že KDU-ČSL zasedne ve sněmovně. Jsem rád, že zvítězila ČSSD, a myslím, že i hnutí ANO může být impulsem do české politiky. Lidé dali najevo svou nespokojenost a teď hledají alternativu,“ uvedl.

Vydáno pod